Hlavní obsah

Tanečníci Denkovová a Stavijski získali titul mistrů světa

Bulharský taneční pár Albena Denkovová a Maxim Stavijski získal titul mistrů světa v krasobruslení. Na šampionátu v kanadském Calgary v pátek o 45 setin bodu porazil domácí Marie-France Dubreuilovou a Patrice Lauzona. Třetí skončili Američané Tanith Belbinová a Benjamin Agosto.

Článek

Čeští tanečníci Kamila Hájková a David Vincour byli po originálním tanci sedmadvacátí a při svém debutu na světové scéně do volných tanců nepostoupili.

Zkušení Bulhaři nastupovali do finálové části soutěže z vedoucí pozice po povinném a originálním tanci. V boji o titul nasadili strhující tempo, v jejich výrazovém volném tanci se střídaly klidnější pasáže s úseky nabitými emocemi. Díky vysoké známce za bruslařské dovednosti a choreografii jednatřicetiletá Denkovová a o tři roky mladší Stavijski udrželi náskok z prvních dvou částí soutěže a získali pro Bulharsko vůbec první zlatou medaili ze světových krasobruslařských soutěží.

Nejlepší volný tanec však před domácím publikem předvedli Dubreuilová a Lauzon. Jejich vystoupení na romantickou hudbu rozhodčí ohodnotili jako technicky nejobtížnější a Kanaďané se jako jediní dostali nad hranici sta bodů. Ztrátu na bulharský pár však smazat nedokázali a zůstali stříbrní.

Životní úspěch

První medaile na světové akci je pro ně životním úspěchem, na mistrovství světa byli dosud nejlépe sedmí v roce 2005. Zklamáním pro ně skončilo vystoupení na olympijských hrách v Turíně, kde se partnerka zranila při pádu ve zvedané figuře v závěru originálního tance a museli ze soutěže odstoupit.

Na bronzovou příčku se díky vydařenému volnému tanci posunuli Belbinová s Agostem. Stříbrní olympijští medailisté byli po odchodu šampiónů Taťjany Navkové a Romana Kostomarova z Ruska považováni za největší favority na titul, ale po originálním tanci jim patřila až čtvrtá příčka. I ve volném tanci dostali čtvrtou nejvyšší známku, ale v konečném součtu předstihli Francouze Isabelle Delobelovou a Oliviera Schoenfeldera.

Průběžně třetí pár soutěže za program na motivy benátského karnevalu dostal nižší známky než na olympijských hrách v Turíně. Musel se tak sklonit nejen před Američany, ale i před litevským párem Margarita Drobiazková, Povilas Vanagas, který po druhém volném tanci večera skončil těsně za medailí.

Výsledky:
1. Denkovová, Stavijski (Bulh.) 199,14, 2. Dubreuilová, Lauzon (Kan.) 198,69, 3. Belbinová, Agosto (USA) 196,74, 4. Drobiazková, Vanagas (Lit.)195,87, 5. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 195,44, 6. Chaitová, Sachnovski (Izr.) 181,29, ...Hájková, Vincour (ČR) - nepostoupili do volného tance.

Reklama