Hlavní obsah

Rychlobruslaři se dočkají umělé dráhy, zatím ale nevědí kde

Úspěšné výsledky osmnáctileté rychlobruslařky Martiny Sáblíkové v uplynulé sezóně zřejmě urychlí výstavbu první umělé dráhy v Česku. Podle reprezentačního trenéra Petra Nováka se už podařilo sehnat na stavbu peníze, zatím však není rozhodnuto, kde bude nová hala stát.

Článek

"Chtěl bych být u rozhodování s tím, aby se vzal v potaz i náš hlas," řekl po návratu z mistrovství světa v Calgary trenér Novák. "Zatím se mluví o Praze, Brně, Pardubicích, jedna stavební firma chce vybudovat dráhu v Liberci jako další součást areálu. Přihlásil se dokonce i jeden soukromník, který by financoval výstavbu. Rozhodování bude těžké," dodal Novák.

V uplynulé sezóně vytáhla Sáblíková české rychlobruslení z dlouholetého stínu. Na olympijských hrách v Turíně skončila čtvrtá, v minulém týdnu v Calgary poprvé překonala světový rekord v seniorské kategorii. Dosud jí ale v Česku chyběly odpovídající podmínky k přípravě, kvůli absenci umělé dráhy musela jezdit trénovat do zahraničí.

Po úspěších v letošní sezóně má navíc Sáblíková na stole hned několik nabídek na sponzorování. "Nyní po skončení sezony je chci všechny probrat a vyhodnotit. Věřím, že se konečně budeme moci připravovat v odpovídajících podmínkách," poznamenal Novák.

Po návratu z Calgary čeká Sáblíkovou dvoutýdenní odpočinek. "Neznamená to ale, že by Martina nic nedělala. Půjde se proběhnout, projede se na kole. V závěru sezóny podstoupila enormní zatížení, proto nyní chci počkat, jak bude na předcházející zátěž její tělo reagovat," řekl Novák. "Než začne příprava na další sezonu, máme v plánu ještě odpočinek u moře," dodal trenér nejlepší české rychlobruslařky.

Reklama