Hlavní obsah

Dostál s biatlonem končit nechce

Martin KézrPrávo

V létě bude Romanu Dostálovi už 36 let, ale nejstarší z českých biatlonistů na sportovní důchod nemyslí. Úspěšné výsledky z konce letošní zimy jsou pro něj motivací i výzvou k pokračování kariéry.

Foto: Adidas

Roman Dostál

Článek

"Nevidím žádný důvod končit. Máme teď v mužském týmu výbornou partu, o generaci mladší kluci v čele se Šlesingrem a Moravcem se ženou kupředu a také mně se daří. To vše jsou pro mne hnací motory, abych závodil dál. Pokud mi bude držet zdraví, s biatlonem se zatím loučit nemíním," říká Dostál, jemuž právě skončený ročník Světového poháru přinesl hned pět umístění v elitní desítce.

"Báječnou tečkou bylo nedělní druhé místo v závodě s hromadným startem při finále SP na Holmenkollenu. Ještě dva dny před závodem jsem se cítil úplně utavený, že by mě snad přeprala i moucha, ale nakonec se povedl parádní výsledek. Měl jsem dobré lyže a rychlou střelbu a na trati jsem našel velkou chuť vyzrát na soupeře," líčí Dostál, pro nějž je 23. místo v celkové klasifikaci SP nejlepší v kariéře.

Z Norska, kde ho v poslední závodě sezóny předstihl jen domácí fenomén Björndalen, si přivezl druhý nejlepší individuální výsledek své sportovní dráhy, hned po loňském titulu světového šampióna na 20 km.

"Stále ještě cítím zklamání z toho, že nevyšla vrcholná akce roku olympiáda, takže alespoň malá náplast. Když se ohlédnu zpět, také v minulých letech se mi nejlépe jezdilo v březnu. U mne ty výsledky prostě musí přes celou dlouhou sezónu uzrát. Když už toho všichni mají plné zuby, mně se jezdí nejlépe."

Olympiádě obětoval vše, místo formy přišla křeč

V koutku duše ho ale mrzí, že letos forma nepřišla o měsíc dřív. V únoru se trápil, ze čtyř individuálních startů na letošních ZOH bylo Dostálovým maximem 23. místo ze závodu s hromadným startem, ale podílel se tam alespoň na pěkné šesté příčce štafety.

"Olympiáda je prostě kaňka na jinak docela povedené sezóně, protože úspěchu na turínských hrách jsem všechno obětoval. Možná jsem toho v přípravě na sebe naložil moc. S formou jsem se tam pak nepotkal, tělo a mysl se nedokázaly ani srovnat se značnou nadmořskou výškou a byla z toho křeč."

Únavný pohárový kolotoč už zvládl, ale ještě než sleze sníh, zajezdí si pár dnů doma u Letohradu. "Pak už plánuji alespoň měsíční odpočinek, v němž chci nejvíc času věnovat manželce a synkovi," plánuje biatlonové volno Dostál.

Reklama