Hlavní obsah

Skokan na lyžích Raška dostal hlavní cenu Klubu fair play

Skokan na lyžích Jiří Raška dostal hlavní cenu Českého klubu fair play při Českém olympijském výboru za rok 2005. Olympijský vítěz z Grenoblu 1968 převzal ocenění za celoživotní činnost ve středu na pražském slavnostním zasedání. Čestný diplom za čin roku si vysloužil jeho následovník z Frenštátu pod Radhoštěm a čerstvý vítěz Světového poháru Jakub Janda za to, že věnoval peníze na charitativní účely.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Raška (vpravo) na archivním snímku při rozhovoru s předsedou ČOV Milanem Jiráskem.

Článek

Raška, který v únoru oslavil pětašedesáté narozeniny, získal během své kariéry i stříbrnou olympijskou medaili, stal se mistrem světa a prvním českým vítězem Turné čtyř můstků.

Od Raškových dob prošel sport radikální proměnou, hlavní slovo má komerce a fair play se často nenosí. "Taková ta srdečnost a upřímnost ze sportu možná trochu mizí," řekl Raška novinářům. Podobný názor vyslovil i předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. "Míra fair play se zlepšuje, ale je to spíše zásluhou represe, kontrolou a tlakem, než pocity, že to tak je správné," uvedl Jirásek.

"Sport je komerční záležitost, ale na druhou stranu je řada lidí, kteří určitě dělají a podporují i dobré věci," řekl Raška a poukázal na Jandův čin. První český vítěz Světového poháru věnoval svoji finanční odměnu za třetí místo v anketě Sportovec roku 2005 zčásti nadaci Kapka naděje a handicapovaným sportovcům z Frenštátu. "Kuba udělal veliké gesto a mělo to ohromný ohlas," řekl Raška.

Raška si vzpomněl na historku z roku 1969, kdy při letech v Kulmu pomohl soupeři. Maďar Michal Gábor tenkrát zlomil lyži a neměl by na čem skákat, a tak mu Raška půjčil jeden ze svých dvou párů. "To bylo normální pomáhat si, jsme mohli, ať to byl Seveřan nebo Ital. Na můstku jsme byli soupeři, ale mimo ohromní kamarádi," řekl Raška, který tehdy dostal od Maďara štangli pravého uherského salámu.

Ocenění i pro fanoušky Bohemians

Čestné diplomy za čin roku dostali s Jandou amatérský dostihový jezdec Jiří Svoboda za poskytnutí pomoci převozu koní soupeři, hokejový klub HC Hamé Zlín za potrestání vlastního brankáře Igora Murína, který úmyslně posunul branku, aby zabránil gólu. Dále fanoušci fotbalistů Bohemians, kteří založili občanské sdružení a z vlastních zdrojů dali dohromady finanční částku, která klub zachránila.

Za celoživotní činnost dostali čestné diplomy bývalý tenista a mimo jiné daviscupový trenér Miloš Konrád a slavný hokejový trenér Jaroslav Pitner, který dovedl reprezentaci k titulu mistrů světa v roce 1972 a s Duklou Jihlava slavil osmkrát ligový titul.

Čestné dopisy za šlechetné chování obdrželi řidič Martin Berka, který pomohl na dálnici vyprostit vlek s loděmi členům veslařského klubu Přerov, a vedoucí atletek pražského USK Jana Šmidáková.

Školní cenu fair play ČOV za záchranu života si odnesli čtyři žáci. Tři studenti brněnské střetní školy přispěli rychlým jednáním k záchraně staré paní na nádraží cestou z atletických přeborů a Dominika Pešková při otevření skateparku ve Frýdku-Místku udržela umělým dýcháním při životě v dusnu se dusící astmatičku.

Reklama