Hlavní obsah

Nejrychlejší cesta k oválu je zřejmě ve Žďáru

Karel FeltSport.czPrávo

Umělý rychlobruslařský ovál, na němž by se v domácích podmínkách mohla připravovat čtvrtá rychlobruslařka z olympijského Turína osmnáctiletá Martina Sáblíková, je tématem, o němž se hovoří od parlamentu přes ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy až po vedení kraje Vysočina.

Článek

Nejde však jen o velikou naději českého rychlobruslení. Za ní je skupinka dalších talentovaných závodníků a závodnic, jimž brání v prosazení na mezinárodní scéně nedostatek finančních prostředků. Bez pravidelného kontaktu se světovou špičkou nemají šanci vyrůst. "Nejde jen o mě a umělý ovál. Potřebujeme finanční prostředky na to, aby mohlo za přípravou do zahraničí jezdit víc našich závodníků. Potřebuji to já i oni," řekla Právu Martina Sáblíková. Její trenér Petr Novák by měl mít na stole několik nabídek ke sponzorování. Jde o to vybrat tak, aby peníze pomohly nejen Sáblíkové, ale i dalším rychlobruslařům.

Všem od ledu

Umělý ovál, dlouhý 400 metrů, by určitě hodně pomohl. "Když vezmeme v úvahu tu nejjednodušší variantu, tedy nekrytý ovál jen se základním zázemím, pak by vyšel kolem padesáti miliónů korun. To jsou prostředky, které by snad bylo možné s podporou parlamentu, ministerstva a regionu dát dohromady. Nejrychleji realizovatelné by to zřejmě bylo ve Žďáru nad Sázavou, kde se o takovém oválu uvažovalo už v minulosti, takže tu je vedle zimního stadiónu i prostor na vybudování čtyřstovkové dráhy," řekl předseda rychlobruslařského svazu Ladislav Peška.

"Existují samozřejmě i varianty se zastřešením a širším zázemím, což by vyšlo minimálně na sto miliónů korun. Pokud by bylo zázemí krytého oválu větší a s tribunou, samozřejmě by stál o to víc," uvedl Peška.

Nejnižší náklady ve Žďáru

Samozřejmě že jedna věc je výstavba a druhá provoz i další využití. Určitě by nesloužil jen rychlobruslení, vždyť do oválu se vejde fotbalové hřiště nebo dvě hokejová kluziště. Sloužit by tak mohl i pro rychlobruslení na krátké dráze, hokej, krasobruslení, ale i ledovou plochou dráhu. Možností je víc, záleželo by na vedení trubek pod plochou," dodal.

Ve Žďáru by byly náklady asi nejnižší. Zájem o výstavbu oválu mají podle Pešky v Pardubicích, trenér Novák hovoří také o Praze, Brně a Liberci... "Svaz ovál nepostaví. S ročním rozpočtem dva milióny korun sotva zabezpečíme přípravu našich nejlepších. Prostředky potřebujeme především pro kvalitní přípravu. Ve Žďáru, pokud by šlo všechno hladce, by se mohlo trénovat už příští rok, u dalších zájemců by to byl běh na delší trať. Svaz by podpořil projekt výstavby oválu, ale zájemci musí mít vyřešenu otázku pozemků a přijít s projektem, který bude obsahovat vše, od financování až v podstatě po využití a zabezpečení provozu. Ten je totiž finančně hodně náročný," zdůraznil Peška.

Novotná zůstává ve stínu

Tak trochu ve stínu Martiny Sáblíkové zůstává Kateřina Novotná, která vybojovala v Turíně šesté místo na krátké dráze. I ona už patří ke světové špičce. "Jenže u ní nejsou některé výborné výsledky tolik vidět. Například na 1000 metrů zajela třetí nejlepší čas dne a nový český rekord. Nemá ale potřebné body ze Světového poháru, takže má horší nasazení a v rozhodující jízdě skončila těsně za dvěma nejlepšími závodnicemi, takže ten skvělý čas vlastně zanikl," vysvětlil odlišný systém závodění na krátké dráze, která však má vzhledem k přímým soubojům dramatičtější náboj pro diváky.

Nutností kvalitní plocha a matrace

I když je krátká dráha relativně levnější, dá se jezdit prakticky na každém zimním stadiónu, nemá na růžích ustláno. "Kvalita ledu musí být mnohem vyšší, než jaký stačí hokejistům. Stačí drobná nečistota a zničíte nebo vážně poškodíte brusle za dvacet tisíc korun. Kolem mantinelů musí být ochranné matrace. Pronájem stadiónů je velice drahý. Nedostatek peněz zapříčiní, že Novotná pojede jen závody Světového poháru v Evropě. Na zámoří nejsou peníze, takže jí zase budou chybět body a na velkých soutěžích bude nasazována ze skupiny ,slabších‘, ač by si zasloužila být mezi lepšími. Těžký los hraje na krátké dráze obrovskou roli," pokrčil bezmocně rameny Peška.

Novotná by si proto zasloužila větší podporu. "Chtěli bychom peníze od sponzorů využít i pro ni. Jeden přípravný kemp Novotné na skvělé dráze v Calgary přijde na dvě stě tisíc korun, ale přímý kontakt s absolutní špičkou je v této disciplíně zcela nezbytný. Se slabším sparringem výkonnost rychle klesá," přidal šéf rychlobruslařského svazu.

Reklama