Hlavní obsah

Sáblíková s Novotnou by mohly trénovat společně

PRAHA

Dvě nejlepší české rychlobruslařky - Martina Sáblíková na dlouhé a Kateřina Novotná na krátké dráze, které jako uragán vtrhly do světové špičky, by klidně mohly trénovat spolu. Předpokladem by však byl víceúčelový krytý rychlobruslařský ovál v Česku. Zatím se o něm jen hovoří. Přitom by nesloužil zdaleka jen rychlobruslení.

Článek

Nejednodušší by bylo přebudování a zvětšení na 400 m přírodního oválu ve Žďáru nad Sázavou. "Nejjednodušší varianta nekrytého oválu se základním zázemím a dvěma plochami uvnitř by vyšla asi na 70 miliónů korun," řekl na středečním setkání s novináři trenér Sáblíkové Petr Novák. Ví o zahraničních firmách, které ho za tuto částku postaví. Krytá varianta s účelným všestranným využitím uvnitř by vyšla od 120 miliónů výš, třeba až po čtvrt miliardy podle vybavení a velikosti tribun.

"Nejde však jen o samotný ovál, ale právě také o jeho využití, aby si také vydělal na provoz," zdůraznil Novák. Nyní je pro něj prioritní využít co nejlépe nabídek sponzorů na kvalitní přípravu v zahraničí. "Potřebujeme také prostředky na zajištění účasti Novotné v celém seriálu Světového poháru, protože jí chybějí body a doplácí na to při velkých soutěžích, kde je brána jako závodnice s nižší výkonností, i když patří do světové špičky," přidal předseda Českého rychlobruslařského svazu Ladislav Peška.

Zájemců je víc

Jako další prioritu vidí založení tréninkového centra mládeže pro dlouhou dráhu. "Ovál by měl vyrůst ve větší aglomeraci, kde je předpoklad jeho využití. Vždyť dovnitř se vejde fotbalové hřiště nebo dvě ledové plochy. Připravovat by se tu mohli nejen obě rychlobruslařské disciplíny, ale třeba i hokejisté, krasobruslaři, plochodrážníci, mohlo by tu být centrum pro curling," dodal. Svaz by se podílel na výstavbě finančně a akci by podpořil organizačně, ale rozhodující množství peněz by muselo přijít od státu, sponzorů a regionu.

Novák uvedl, že v zahraničí jsou běžné i atletické dráhy a sektory v rychlobruslařské hale. "Navíc by tu našel prostor další sport - in-line bruslení. Měl by se využít i pro školy, veřejnost a hledání talentů," dodal trenér Novotné Jindřich Pařík. Vedle Žďáru mají velký zájem postavit krytý ovál v Pardubicích, Liberci, hlásí se také Velký Osek, Brno a Praha. "Mně by se líbil v Pardubicích, i když ve Žďáru bych to měla z domova asi tři sta metrů," podotkla Martina Sáblíková. "Já bych brala Prahu, ale není podstatné, kde by v Česku byl. Hlavně, když na něm bude kvalitní led a dobré podmínky," dodala Kateřina Novotná.

Příprava začala

Obě rychlobruslařky jsou spokojeny se sezónou, která jim přinesla vynikající umístění v první šestce na ZOH, světové i domácí rekordy a Sáblíkové kolekci medailí z MS i ME. "Já to beru, ale jsem nespokojený se čtvrtým místem z Turína na pět kilometrů. Jel jsem pro zlato. Nejen zranění, ale i další okolnosti však byly proti," dodal Novák s tím, že když přijde ještě jedna sportovkyně s předpoklady pro rychlobruslení, postaví družstvo, které bude bojovat o olympijskou medaili.

"Už jezdím na kolečkových bruslích, takže příprava na novou sezónu začala," uvedla Novotná. "Ve Žďáru je sníh, na kolečkové brusle si musím ještě počkat. Zatím hlavně běhám. Také už začínám, protože za šest měsíců startují Světové poháry," přidala Sáblíková. Zatímco ona by si na brusle pro krátkou dráhu moc netroufala, Novotná ty na dlouhou dráhu zná, protože na nich začínala. Jak by ale dopadl jejich vzájemný souboj na obou oválech, si netroufly odhadnout.

Reklama