Hlavní obsah

Švédská golfistka dokonale umlčela muže

Ostře sledovaný debut na mužském okruhu PGA zvládá švédská golfistka Annika Sörenstamová excelentně. V prvním kole turnaje v texaském Fort Worthu zahrála rodačka ze Stockholmu jeden úder nad normu hřiště (71) a umlčela kritiky z řad mužských soupeřů, kteří se nedávno rozčilovali: "Je to směšné, co si tím chce dokázat!" Že na to má, nabízí se odpověď.

Článek

Švédská hvězda je nyní 73. a v pátečním druhém kole bude mít velkou šanci projít tzv. cutem, tj. do závěrečných dvou kol. Do cutu postupuje prvních sedmdesát hráčů, případně další se stejným výkonem jako poslední postupující.

Takový výkon označil před turnajem golfový fenomén Tiger Woods za zázrak. "Pokud by se jí to podařilo, byla by to senzace. Ne proto, že je to žena, ale protože v Texasu nejsou zrovna lehké podmínky. Hodně tam fouká a do cutu se postupuje i při bezvětří se třemi či čtyřmi údery nad par," vysvětloval nejlepší golfista planety. Jeden z největších odpůrců startu Sörenstamové, loňský vítěz Nick Price, který označil její start za "pouhý reklamní trik," má na kontě 71 ran.

Sörenstamová je první ženou na mužské tour od dob legendární Babe Zahariasové, která se před 58 lety zúčastnila hned tří podniků v řadě. Švédka se k tomuto kroku rozhodla, protože mezi ženami již jen stěží hledá motivaci. Loni vyhrála třináct turnajů v různých koutech světa, což za posledních čtyřicet let žádná jiná žena nedokázala. Před dvěma lety pak jako vůbec první zahrála jedno kolo jen na 59 ran.

Jen pro muže

Navzdory nevoli mužských protivníků přijalo publikum Sörenstamovou fantasticky. Padesátitisícový dav oslavoval každičký její úspěch a bylo k vidění mnoho fanoušků s povzbuzujícími transparenty i tričky.

"Jsem nadšená a jsem na sebe hrdá. Je tu vynikající atmosféra a navíc se mi dařilo. Byla jsem na začátku trochu nervózní, nevěděla jsem, jestli budu schopná odvést pod takovým tlakem dobrý výkon. Myslím, že nyní už to ze mě spadne. Koneckonců, je to jen hra," usmívala se sympatická Švédka, která tenhle týden přirovnala k výstupu na Mt. Everest. "Ještě nejsem na vrcholu, ale cítím, že na to mám. Mohu jej pokořit," prohlásila odhodlaně.

Sörenstamová hovořila o tlaku a nemluvila do větru. Její počínání je v zámoří pozorně sledováno. Média přirovnávají její debut k senzaci z roku 1997, kdy Woods jako nejmladší hráč vyhrál Masters. Každičký pohyb švédské golfistky sleduje jednadvacet kamer. Poněkud ironicky pak vyznívá, když její odpaly rámuje reklama na šampóny firmy Just for Men (Jen pro muže)...

Reklama