Hlavní obsah

Zápasník Švec získal na mistrovství Evropy bronz

MOSKVA

Český reprezentant Marek Švec ve čtvrtek vybojoval na mistrovství Evropy v řeckořímském zápase v Moskvě bronzovou medaili v kategorii do 96 kilogramů. Vicemistr světa z roku 1998 tak zopakoval stejný úspěch z předloňského kontinentálního šampionátu a povedlo se mu vylepšit páté místo z minulého mistrovství Evropy.

Článek

"Jsem moc rád, že mám placku. Ale moc mě mrzí, že není cennější. Už strašně dlouho si přeju slyšet hymnu," uvedl třiatřicetiletý zápasník, mezi jehož úspěchy patří také osmé místo z olympijských her 1996 v Atlantě.

Soutěž zahájil vítězstvím nad Arménem Robertem Petrosjanem a ve druhém souboji porazil Fina Ramiho Hietaniemiho. V boji o postup do semifinále sice prohrál s Ukrajincem Michailem Nikolajevem, ale pak úspěšně zvládl opravy. V nich nejprve porazil Zaura Nurijeva z Moldavska a v rozhodujícím zápase o medaile si poradil také s Bělorusem Šatou Narmanovem. O třetí místo se Švec podělil se Švédem Jimmym Lidbergem.

Přemožitel českého reprezentanta Nikolajev prohrál až ve finále s Turkem Hamzou Yerlikayou, dvojnásobným olympijským šampionem, který tak obhájil titul. Ve své kariéře získal už osmé evropské zlato, ovšem šestkrát triumfoval ve váze do 85 kg.

Méně se dařilo Petru Švehlovi, který ve váze do 60 kilogramů rovněž obhajoval páté místo. Bronzový medailista z loňského mistrovství světa a evropský šampion z roku 2001 také vyhrál úvodní dva souboje, ale pak stejně jako Švec nestačil na ukrajinského soupeře. Alexej Vakulenko prohrál hned následující souboj, a nepomohl tak Švehlovi do oprav.

Výsledky:
Muži - řeckořímský:
Do 60 kg: 1. Bedinadze (Gruz.), 2. Mnacakanjan (Arm.), 3. Djastěv (Rus.) a Alijev (Ázerb.).
Do 74 kg: 1. Samurgašev (Rus.), 2. Michalovič (Běl.), 3. Altay (Tur.) a Kvirvelja (Gruz.).
Do 96 kg: 1. Yerlikaya (Tur.), 2. Nikolajev (Ukr.), 3. Švec (ČR) a Lidberg (Švéd.).

Reklama

Související témata: