Hlavní obsah

Gymnastce Šikulové došlo, co dokázala

Čestmír FolkPrávo

Až v úterý si uvědomila, čeho vlastně na sklonku minulého týdne v řeckém Volosu dosáhla. Sedmnáctiletá sportovní gymnastka Jana Šikulová, stříbrná ve cvičení na bradlech na mistrovství Evropy, nestačila přijímat blahopřání.

Článek

"Myslela jsem, že si po návratu trochu odpočinu, ale neustále mi zvonil telefon. Gratulace od přátel, příbuzných či známých nebraly konce. A mně teprve došlo, že jsem asi dokázala něco velkého, čemu se předchozí vítězství na světových pohárech nemohou rovnat," svěřila se členka Sokola Brno I, která po dlouhých letech navázala na medailové zisky svých někdejších oddílových kolegyň Věry Černé či Hany Říčné.

Nejvíc ze všeho však Šikulovou těšilo blahopřání od rodičů. "Mamka s taťkou pro mě dělají strašně moc. Denně mě vozí z Hradčan u Tišnova do Brna, kde trénuji i studuji ve druhém ročníku na sportovním gymnáziu. A večer zase zpátky domů. Medaile patří i jim. V klidu ji budeme moci společně oslavit koncem května, kdy se chystáme odpočinout si na týden někam k moři. Zřejmě do Tuniska či Řecka," těší se.

Láká ji olympiáda v Pekingu

Stříbro z vrcholné akce považuje za odměnu za každodenní dřinu. "Většinou trénuji dvoufázově. Nestěžuji si, gymnastika mě hrozně baví. Jen zhruba před dvěma lety jsem si prožila menší krizi a málem jsem od ní utekla. Nyní jsem hrozně ráda, že jsem to neudělala. Mám teď do přípravy ještě větší chuť. Moc mě láká olympiáda v Pekingu, kde bych taky chtěla uspět," přiznala Šikulová. Kromě sportu a školy, kde si váží značné podpory učitelů i spolužáků, jí už mnoho volného času nezbývá. "Když to jde, ráda vyrazím o víkendu do přírody. Docela mě baví zajít si občas s kamarádkami na diskotéku, ale moc dobře vím, že to nemůže být příliš často," uvědomuje si.

S blížící se plnoletostí se Šikulová hodně vytáhla. Momentálně měří 169 cm. "Poslední dobou mi musí na závodech bradla dokonce zvedat. Snad už brzy růst přestanu. Nerada bych kvůli tomu s gymnastikou končila. Chci se jí věnovat ještě hodně dlouho," má jasno.

Reklama