Hlavní obsah

Třináctý díl skateboardového SP se v Praze koná s novinkami

Pro někoho je třináctka nešťastné číslo, ale pro pořadatele pražského Světového poháru ve skateboardingu znamená změnu. Třináctý ročník Mystic Sk8 Cup 2006 na Štvanici doplnili o disciplínu bowl, zvýšili odměny a zařadili oficiálně závod žen. Od pátku do neděle bude hlavní disciplínou streetstyle, pojede se vertikální rampa a nejlepší trik.

Foto: www.mysticsk8cup.com

Fotografie z loňského ročníku.

Článek

"Třináctka je hezké číslo, tak jsme doplnili bowl, nebo-li bazén. Nejstarší disciplínu skateboardingu," řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel závodu Tomáš Rejman. V kalifornských bazénech kdysi skateboarding vznikl. Surfaři se chtěli bavit, i když neměli vlny nebo byla zima, a tak si na prkna přidělali kolečka. "Spouštěli se do vypuštěných bazénů, které nemají hranatý tvar, ale vypadají třeba jako fazole," uvedl Rejman.

Na Štvanici ve skateparku tak vyrostl bazén, nikoli zapuštěný do země, ale dřevěná konstrukce postavená legendou Davem Duncanem. "Je to taková rozsedlá osmička," komentoval Rejman bowl o rozměrech 16x20 metrů a místy až 2,5 metru hluboký. "Bude to těžké," řekl ředitel závodu a i díky tomu očekává zvýšený zájem diváků, až okolo čtrnácti tisíc.

Závod v Praze už není nejchudší

Dotace se zvýšila z třiceti na čtyřiceti tisíc dolarů a Praha už není nejchudším SP skateboardistů světa. Dotáhla se na brazilské Sao Paulo. "Jsme pořád nejlevnější závod, ale závodníkům to nevadí. Ti k nám jezdí, protože jsme jedním z mála závodů, který se koná pod otevřeným nebem s dobrou a vřelou atmosférou," řekl Rejman.

Jedním z mála českých jezdců, kteří nemusejí absolvovat páteční předkvalifikaci, ale rovnou sobotní kvalifikaci, je Tomáš Vintr. Ten se letos podílel i na stavbě streetstylu. "Je to větší než loni, jsou tam nějaké inovace a bude to rychlejší. Triky se budou dát víc prolínat, protože lze jezdit všemi směry," uvažoval berounský rodák.

Přijede zahraniční špička

Do české metropole opět míří zahraniční špička. Chybět nebude například vítěz X-Games Ryan Sheckler z USA, Australan Ahane Cross, legenda rampy Lance Mountain z USA či jeden z nejuznávanějších jezdců současnosti Brit Geoff Rowley. "Patří mezi nejextrémnější, kteří určují styl a vývoj skateboardingu," řekl rozhodčí Martin Karas.

Už před rokem závodily exhibičně i ženy, ale letos budou soutěžit oficiálně v disciplíně streetstyle. "Loni jsme jich měli šest, teď očekáváme asi patnáct dvacet a slušnou úroveň," řekl Rejman.

K Mystic Sk8 Cupu patří neodmyslitelně pestrý doprovodný program, jehož součástí budou živé koncerty, výstava Subkultura, malování grafitti či videoprojekce skateboardových filmů. "Vrcholem bude sobotní vystoupení britské kapely Freestylers, která se hodí k těmto závodů, a to nejen názvem, ale i stylem hudby," doplnil Rejman.

Reklama

Související témata: