Hlavní obsah

Korbel: Waldnera poslední dobou porážím, i v golfu

Petr Korbel je dlouhodobě nejlepším českým stolním tenistou a jeho umění budou moci čeští příznivci tohoto sportu od soboty sledovat i na vlastní oči. Čtvrtý hráč olympijských her v Atlantě 1996 je jednou z hlavních hvězd turnaje Prague Open, kde obhajuje loňské prvenství. Před poslední částí své přípravy na novou sezónu v bundeslize poskytl Sport.cz Korbel rozsáhlý rozhovor.

Foto: internet

Petr Korbel.

Článek

Kdy pro vás definitivně skončila loňská sezóna a začala příprava na tu další?

To je trochu složitější. Bundesliga pro mě skončila začátkem června, my jsme se letos nedostali do play-off. Takže to začalo vypadat dobře co se týče dovolené. Ale do toho přišla změna termínu v Japonsku, takže jsem se musel zase připravovat tam. Vrátil jsem se koncem července, chvilku byla pauza a už zase začala příprava na sezónu s klubem.

Stihl jste tedy vůbec nějakou dovolenou?

Chvilku jsem lenošil doma, protože počasí u nás bylo letos perfektní. A pak jsme byli týden celá rodina na Menorce. Ale malá dcerka nám tam onemocněla, takže jsme si to zase tak moc neužili.

Opět startujete na Prague Open, je to vrchol vaší přípravy na novou sezónu?

Pro mne je turnaj zajímavý hlavně tím, že je u nás. Takže jsem rád, že se mohu představit našemu publiku, protože tady moc času netrávím. Na druhé straně si tady všichni hráči mohou otestovat jak jsou na tom na začátku nové sezóny. Tréninky jsou sice fajn, ale teprve zápasy ukáží jak na tom kdo opravdu je.

Sám říkáte, že v Čechách moc často nepůsobíte. Neplánujete se třeba na sklonku kariéry vrátit a hrát doma?

V Čechách jsem hrál naposledy před třemi lety v týmu Horní Suchá a pak jsem se zase vrátil do Německa. Uvidím. Bude záležet, jaká bude nabídka, a také na rodině, dcerka chodí do školy. Určitě bych se přikláněl k týmu poblíž domova, někde ve středu nebo jihu Moravy. Teď začal hrát nejvyšší soutěž Avex Zlín - tak pokud se udrží a bude třeba nějaký zájem, tak proč ne.

Vy se na Prague Open podílíte i na pořadatelství turnaje. Co to ve vašem případě obnáší?

Je to trošku hektičtější, ale hodně práce udělal především Honza Hrnčiřík (ředitel turnaje - pozn. red.). Ty organizační věci dělá on přímo na místě. Já jsem hlavně od toho, abych domluvil nějaké hráče nebo zkusil někoho sehnat. Bohužel mě tentokrát zklamali kluci z Düsseldorfu (Süss a Heister), kteří nakonec nepřijedou, i když předtím slíbili účast.

Naproti tomu se vám nakonec podařilo přesvědčit k účasti švédskou legendu Jana-Ove Waldnera. Jakou s ním vlastně máte bilanci?

Přesně nevím, ale teď už v těch posledních letech vlastně pořád vyhrávám. Ale jemu je taky o nějakých šest let víc než mě. V počátcích jsem s ním hrával těsné zápasy, ale většinou jsem prohrál. Otočilo se to až někdy za posledních pět let.

Waldner je také známý milovník golfu, troufl byste si na něj i v tomto sportu?

Troufnul, už jsme spolu několikrát hráli. Má sice trochu lepší handicap než já, ale mám pocit že ve Švédsku je na to trochu jiný systém než u nás. Já to hraju hlavně pro potěšení. A hlavně jsem venku na čerstvém vzduchu! Jedenáct měsíců v roce jsem pořád zavřený někde v hale na turnajích.

Jak dlouho ještě chcete vydržet na špičkové úrovni?

Můj cíl jsou olympijské hry v Pekingu za dva roky. Olympiáda bude tentokrát v Číně a to je tentokrát pro každého stolního tenistu ještě mnohem větší motivace. Zatím to vidím takhle na ty dvě sezóny a pak se uvidí. Když se podaří tady v roce 2008 uspořádat i mistrovství Evropy, tak bych tam samozřejmě také rád zahrál.

Možná úplně nejlepší přípravou na hry v Pekingu by bylo angažmá v nějakém čínském klubu. Dovedete si to vůbec představit?

Já jsem měl už loni přes léto i letos několik nabídek z čínské ligy. Letos se mi ozvaly tři nebo čtyři oddíly a bombardovaly mě opravdu dost. Volaly večer, v noci... No šílený.  Oni se enormně snaží dostat do Číny nějaké evropské hráče. Jenže mají ligu situovanou na léto a já jsem si chtěl především odpočinout a věnovat se rodině.

Letos jste byl pátý v prestižní japonské lize, zúčastníte se tohoto podniku i v dalším roce?

To je ve hvězdách, možná se to už třeba nebude vůbec opakovat. Hlavní organizátor pan Yukawa totiž končí a určitě se nebude pokračovat v takovém modelu jako dosud. Bylo patnáct, šestnáct turnajů a teď jestli budou čtyři nebo pět, tak to bude dobře. V tomhle kalendářním roce už ale určitě nic nebude, až v roce 2007.

Od nové sezóny budete hrát za Düsseldorf. Proč jste se rozhodl právě pro toto angažmá?

Sám jsem už chtěl z Duisburgu odejít. Byly tam trochu finanční problémy a neviděl jsem tam moc perspektivu. A Düsseldorf mi nabídl skvělé podmínky. Navíc mají novou halu a vybudovali nové centrum stolního tenisu pro celé Německo. Nabídli mi smlouvu na dva roky, takže mám postaráno o dobrou přípravu na olympiádu.

Reklama

Související témata: