Hlavní obsah

Florbalové Czech Open vyhrálo už popáté švédské Pixbo

PRAHA

Florbalisté švédského týmu Pixbo Wallenstam vyhráli turnaj Czech Open v Praze, když ve finále elitní kategorie mužů porazili finský celek Espoon Oilers 6:5. Finové přitom dvakrát v zápase vedli o dvě branky, ale Pixbo v polovině druhé třetiny dokázalo obrátit skóre ve svůj prospěch a popáté v historii vyhrálo světově proslulý turnaj.

Foto: www.pixbo.se

Švédský tým Pixbo Wallenstam vyhrál Czech Open už čtyřikrát.

Článek

Od počátku byli aktivnější hráči finského týmu, ale obrana Pixbo byla důsledná. Vehkaoja  dokonce pečlivě střežený Borgströmem skončil mimo hrazení. První branka zápasu padla ve třetí minutě, kdy Oilers ideálně využili standardní situaci. Hintikka rozehrál doprava na Bollströma a ten z první propálil vše, co mu stálo v cestě.

Za půl minuty zaúřadovala první pětka Finů znovu. Vehkaoja střílel z delší vzdálenosti, ale míček tečoval jeden ze švédských obránců do vlastní sítě. Pixbo odpovědělo za necelé dvě minuty. Daniel Dahl napřáhl na pravé straně takřka od poloviny hřiště a jeho švih skončil až za zády finského gólmana.

Velkou šanci soupeře zlikvidoval ve dvanácté minutě brankář Pixbo Jurkiewicz, jenž skvěle vyrazil pohotovou střelu Salutskije z pravé strany. Za několik dalších vteřin už však byl i tento talentovaný sedmnáctiletý gólman bezmocný. Nepříjemnou střelu z dálky ještě stihl vyrazit před sebe, kde ale do míčku zády k brance seknul Kuronen a dostal Finy znovu do dvoubrankového vedení.

Zvrat v polovině zápasu

V osmnácté minutě srazil potetovaný Salutskij k zemi Delborna a putoval na trestnou lavici a Pixbo dokázalo početní výhodu využít. Daniel Johansson pálil z pravé strany a Ryberg sedm vteřin před koncem první třetiny doklepl ze vzduchu vyražený míček do branky. A ještě před uplynutím první poloviny zápasu dokázalo Pixbo zápas obrátit. Nejprve využil dobré přiťuknutí do středu Delborn a za pár vteřin dostal švédský tým poprvé do vedení Olsson povedeným bekhendem jednoruč.

Pixbo mělo druhou třetinu zápasu zcela ve své režii. Hráči se neustále hnali dopředu a výpady soupeře likvidovali už v zárodku. Jejich přehnané sebevědomí ale dostalo ránu v 38 minutě. Trojice hráčů mířících dopředu zbytečně ztratila míček, Rannali utekl po pravé straně a naservíroval jej  před branku Patricku Wardimu, jenž vyrovnal.

Finy pohřbilo špatné střídání

Když začali Finové znovu srovnávat i úroveň hry, potrestalo je špatné střídání při ztrátě míčku. Před jejich brankářem se tak náhle zjevili hned tři hráči soupeře a Runnestig po přihrávce  van Manena pohodlně skóroval. Oilers kupili i další chyby, vzápětí trefil unikající Dahlgren tyčku a střelu Dahlborna se štěstím vyrazil za branku gólman.

V 53. minutě už tolik štěstí neměl, když podruhé udeřil Runnestig a krásnou střelou do horního růžku dostal Pixbo do dvoubrankového vedení. Finové ještě v závěru utkání zdramatizovali, když Hanninen napravo za brankou přihrál zpátky Bollströmovi a ten prostřelil brankáře Jurkiewicze. Finský kouč si vzal 99 vteřin před koncem oddechový čas, ale při hře bez brankáře už se Oilers vyrovnat nepodařilo.

Finále Czech Open:
Espoon Oilers - Pixbo Wallenstam 5:6 (3:2, 1:2, 1:2)

Reklama