Hlavní obsah

Střelkyně Kůrková se vdá, ale závodit nepřestane

Poznali se na střelnici, vždyť jsou oba světovou extratřídou v puškových disciplínách. Kateřina Kůrková (23) má bronz z OH v Aténách a zlaté medaile ze světových i evropských šampionátů. Matthew Emmons (25), který reprezentuje USA, vlastní bohatší medailovou sbírku, kde nechybějí zlaté z OH a světových i kontinentálních šampionátů. Loni spolu začali chodit.

Foto: Archiv

Kateřina Kůrková se sestrou Alenou (vlevo) a otcem-trenérem Petrem Kůrkou.

Článek

Kde jste se poznali a co bylo impulsem pro vznik vzájemného vztahu?

Kateřina: Poznali jsme se na olympiádě v Aténách. Poprvé jsme spolu mluvili po Mattově smolném finále v libovolné malorážce 3x40 ran, kdy měl na dosah zlato, ale poslední ránou do cizího terče o ně přišel a zůstal bez medaile. Poslala jsem mu dopis s několika milými slovy podpory. Později jsme se i potkali a popovídali si o tom. Nakonec jsme se tomu celému zasmáli, Matthew už totiž jednu zlatou medaili vyhrál pár dní předtím v libovolné malorážce 60 ran vleže.

Matthew: Po tom nepovedeném finále mi nebylo nejlépe a útěcha od Kateřiny byla moc příjemná. Kateřina: Ale chodit jsme spolu začali až o rok později, když jsem přijela do Colorado Springs trénovat.

Jaké vlastnosti či schopnosti považujete za největší střelecké přednosti partnera?

Kateřina: Myslím, že Mattovou největší předností je cílevědomost. Přesně ví, co chce dokázat, a má obrovskou vůli a sebekázeň. Hlavně má radost z toho, co dělá.

Matthew: U Kateřiny je nejdůležitější koncentrovanost při závodě a schopnost vydat ze sebe to nejlepší i v době, kdy nemá tolik natrénováno. Rád se na ni při střelbě dívám.

V čem vám partner po střelecké stránce nejvíc pomáhá, co se od něj učíte?

Kateřina: Pomáhá mi si uvědomovat, proč ten sport dělám, proč trénuji, a dává mi sílu v době, kdy ji potřebuji nejvíc. Někdy mám pocit, jako by mi vlil do žil kus té své odhodlanosti. Učím se od Matthewa stále novým pohledům na věc. O střelbě více přemýšlí, já bych o sobě řekla, že ji spíš víc cítím. Dělám to, co cítím jako nejlepší, ale občas by to chtělo zapojit rozum. Nejvíc mi pomáhá, když mi to nejde tak, jak bych chtěla. Jeho objetí zažene všechny chmury.

Matthew: Kateřina je pro mne příkladem toho, jak chci celou tu práci v závodě provádět. Můžu na ni ukázat a říct: "To je ono!" Další věc je balancování mezi sportem a životem jako takovým. Někdy dávám sportu příliš velkou váhu. Je dobré mít vedle sebe někoho, kdo má hodnoty posazené jako ona. Hodně mi pomáhá, když nemám dobrý den. Ať už je to trénink nebo závod. Vždycky je tam pro mě.

Na kdy plánujete svatbu a kde?

Kateřina: Svatba už má svoje místo konání i datum, ale prozradíme jen tolik, že bude koncem června příštího roku nedaleko Plzně.

Matthew: Souhlasím. Chceme si uchovat co nejvíc soukromí.

Vydržíte závodit až do OH v Pekingu?

Kateřina: Samozřejmě vydržíme do olympiády. Alespoň bychom chtěli.

Matthew: Ještě není nic jisté. Sice jsme vybojovali účastnická místa, ale musíme se tam oba probojovat kvalitními výkony.

Kde budete žít a připravovat se do svatby a kde po ní?

Kateřina: Do svatby přijede Matt párkrát k nám a bude trénovat se mnou. Jinak budeme každý ve svém.

Matthew: Po svatbě se Katka přestěhuje do Colorado Springs a bude se připravovat tam. Ale střílet bude stále za Českou republiku, protože tady je její srdíčko.

Jak se Kateřině líbí v USA a jak Mattovi v Česku? A chutná-li mu plzeňské pivo?

Kateřina: Líbí se mi tam a docela jsem si už zvykla. Mám za oceánem spoustu kamarádů, což je prima. Určitě to bude těžší, až se tam přestěhuji. Ale bude tam Matt a pomůže mi. Když jsme spolu, je všechno dobré.

Matthew: Moc se mi v České republice líbí, je to hezká země. Zbožňuji českou kulturu a historii, která je všude. Už tady v Plzni je jí spousta. Cítím se tu úplně přirozeně. Pivo? To mám taky rád. Hlavně plzeňskou dvanáctku.

Reklama