Hlavní obsah

Vítěz Velké pardubické držel dietu, teď mu dopřejí

PARDUBICE

Zářil po závodištích v celé Evropě, dočkal se i doma. Jedenáctiletý valach Decent Fellow triumfoval ve Velké pardubické. "Ale cizina mu kupodivu nedělá dobře. Zato v Pardubicích je v pohodě. Když ho v boxu postavíte, bude tam v klidu stát za 14 dnů. Za rok už bude jezdit jen u nás," říká trenér vítěze 116. ročníku slavného dostihu Josef Váňa.

Článek

I on mu přál vítězství, stejně jako žokeji Josefu Bartošovi, byť sám se tím dostal do role poraženého. Druhý proťal cílovou čáru s dalším koněm, kterého připravuje - s Juventusem. "Kdyby se běželo o 300 metrů více, asi bych vyhrál, ale Pepík Bartoš si to otaxíroval dobře a vyšlo mu," hodnotil výkon svého stájového jezdce Váňa.

Decent Fellow mu kdysi patřil. Pak ho prodal Jiřímu Charvátovi, ale ten ho nechal u věhlasného matadora v tréninku. Celkem už vydělal výrazně přes deset miliónů, včerejších 6900 m lopotné práce vyneslo dva a čtvrt miliónu z celkové 4,5miliónové dotace. "Už když jsem ho kdysi panu Charvátovi prodal, hned v první sezóně vydělal 3,5 miliónu, pak to nebylo o nic horší," připomínal Váňa.

Má na to vyhrát Velkou třikrát

V jedenácti ještě vítěze rozhodně nechce posílat do důchodu. "Dobrý kůň musí Velkou vyhrát třikrát, Decent Fellow na to má. Vždyť i Železník se mnou kdysi dokázal zvítězit ve třinácti, máme tedy ještě dva pokusy," plánoval Váňa obhajobu s Decent Fellowem. "Jezdí sice už od pěti let. Tolik jsme ho letos už nezatěžovali jako dřív. A vyplatilo se to," pokračoval Váňa a ani netušil, jaká odměna čeká vítězného ryzáka. "Z Německa se nám před časem vrátil trošku tlustý, když jste do něj píchli prstem, zůstávaly v něm důlky. Dali jsme ho na dietu, ale teď si může dopřát," říkal s úsměvem.

Každým slovem vedle Bartoše na tiskové konferenci potvrzoval nebývalou symbiózu v týmu. Nemrzelo ho, že sám přišel o zvýraznění svého rekordu v podobě šestého vítězství. A Bartoš si dokonce přisadil, když přišla řeč na to, že pětadvacetiletý stájový jezdec je vzorem pro Váňova syna. "Jezdí se mnou hodně," pravil Bartoš. "Se mnou ale více," přidal s úsměvem Váňa.

Váňa chce závodit se synem

Jakou chystá oslavu po svém jednadvacátém startu ve Velké? "Po sezóně děláme party, na kterou zveme všechny majitele, kteří u nás mají koně. Tentokrát to asi bude o něco větší. Mám přichystanou starou slivovici," nastínil Váňa a chystal se na dopingovou kontrolu. "Ostatní budou slavit na pardubickém zámku, my tu budeme tvrdnout," láteřil naoko a měl jasno o dalších plánech a splnění svého snu - jet Velkou s nyní 15letým synem, který letos o možnost startu přišel zraněním v kvalifikaci. "Ve třiapadesáti nekončím, klukovi jsem to slíbil, tak si počkám. Rok. Dva...."

Reklama