Hlavní obsah

Maskul spadl, do důchodu však ještě nepůjde

PARDUBICE

Vítězné doutníky se kouřily kolem boxů vyhrazených trenéru a žokejovi Josefu Váňovi, smutek se rozhostil ve stájích přidělených trenérům největších favoritů - Františku Holčákovi, který poslal na start obhájce prvenství Maskula, a Čestmíru Olehlovi, který chystal do dostihu Hastavena.

Článek

"Rok práce je pryč," posteskl si beskydský matador Holčák a neznal příčiny pádu Maskula na prodlouženém Taxisu, jedenácté z více než třech desítek překážek kurzu Velké. "Musím se podívat na záznam," krčil rameny zklamaně a zjevně nebyl tak úplně spokojen s tím, jak koně vedl německý žokej Fuhrmann.

"Ale nechci se unáhlovat," pravil krátce před tím, než vyrazil na cestu domů. "Tentokrát zklamání, ale tak to chodí," pokračoval Holčák a odvrhoval předdostihové úvahy, že Maskul po letošní Velké půjde do důchodu. "Šetříme ho, rozhodně ještě nemusí končit, ve třinácti se dá běhat," dodal Holčák.

Do cíle nedorazil ani Hastaven, byl zadržen u šesté překážky Popkovického skoku. "Pořádně nevím, co se stalo, prý se to před nimi zavřelo, nedalo se s tím nic dělat. Ale kůň je v pořádku," smutnil ve stáji trenér Olehla a taktéž spřádal plány na příští rok. "Bude ti dvanáct, ale to ještě půjde, na důchod si počkáš," pravil Olehla.

Hůře dopadl jedenáctiletý hnědák Bargiel, trénovaný mladším z Holčáků, Radkem. V Ceně Labe se rval do posledních metrů o vítězství. Nakonec byl o nos druhý. Pak mu puklo srdce. "Byl to jeho poslední dostih, rval se do posledních sil, doma už měl přichystanou ohradu na odpočinek," pravil Radek Holčák k Bargielovu konci. Těsně předtím stačil svému majiteli Jiřímu Charvátovi vydělat 150 000 korun k téměř třem miliónům, které inkasoval za vítězství a třetí místo svých Decent Fellowa a Cieszymira ve Velké. "Jsou to rozporuplné pocity," dodal.

Reklama