Hlavní obsah

Jirásek chce pomoci projektu "Praha olympijská" svými kontakty

PRAHA

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek je přesvědčen, že kandidatura Prahy na pořádání olympiády má smysl a Česká republika by byla schopna tak velkou akci zorganizovat. Na kandidatuře české metropole na vrcholnou sportovní akci by se podle jeho slov mělo hlavně podílet město a politici; sám je ochoten po skončení svého funkčního období v ČOV v roce 2008 pomoci hlavně svými rozsáhlými kontakty v zahraničí.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Milan Jirásek

Článek

"Když se zamyslím, jak nejlépe dosáhnout rozvoje Prahy a České republiky, tak olympiáda je k tomu vhodná, s prominutím, asi jako když zadek na nočník sedne," prohlásil v rozhovoru s ČTK Jirásek, který v pátek oslaví 70. narozeniny.

Nehodlá hry v Praze prosazovat za každou cenu a je si vědom rizik. Volá proto po vytvoření všech možných studií, oponentur a věcné diskusi. Za velmi důležitý považuje i názor veřejnosti, ale není přesvědčen, že celonárodní referendum je nutností. "Kdyby ale jiná možnost, jak zjistit názor veřejnosti, nebyla, tak bych se mu nebránil," řekl.

Jednoznačná podpora

Pro olympiádu musí být podle jeho názoru jednoznačná podpora. "A já tu podporu cítím," upozornil na skutečnost, že pražská ODS a primátor Pavel Bém, který za pořádáním OH jasně stojí, volby v Praze drtivě vyhráli. "Ale pozor na pragocentrismus," dodal Jirásek.

Je mu líto, že někteří politici kandidaturu Prahy zneužili v předvolebních kampaních. Jirásek kritizoval hlavně negativní názory. "Proč jsem nekritizoval i ty pozitivní? Protože jsme se na radnici s lidmi z komise, která to má na starosti, dohodli, že budou reagovat pouze na nesmyslná odmítavá stanoviska a uvádět je na pravou míru," pravil.

Starosti mu v tuzemsku dělá míra korupce. Pořádání OH v Praze by uplácení při zadávání zakázek nahrávalo. "To mě trápí. Každé výběrové řízení má poraženého, který obvykle řve. Aférky byly i při pořádání dosavadních olympiád," řekl. Neobává se stavebních zakázek. "Těch bude spoustu, obnovit se dlouhodobě musí skoro všechno. Spíš různé agentury kolem toho budou brousit," přemítal.

Železný nevidí do projektu

Podání kandidatury pro rok 2016 by bylo jen prvním 'oťukáním'. "O nic by nešlo, byla by to propagace Prahy zadarmo. Tedy za známku na dopis pro MOV, který pak pošle dotazník," upřesnil. "S největší pravděpodobností bychom za kandidáta vybráni nebyli, ale Prahu by to zpopularizovalo. Nesmíme dopustit, aby to první oťukání bylo v roce 2020 nebo 2024," uvedl.

Úplně nakloněn hrám nebyl ve svých vyjádřeních ani oštěpař Jan Železný, jediný český člen MOV. "Nevidí do projektu," vysvětloval Jirásek. Slavný atlet však ukončil kariéru a funkcionář si myslí, že svůj pohled změní. "Až bude mít možnost se seznámit se všemi aspekty, tak se jeho rezervovanost rozplyne," prohlásil.

Manažersky by si pomáhat při pořádání her netroufl. "To musejí mladí, ale mohl bych uplatnit svoje kontakty," nabídl pomoc muž, který povede české olympijské hnutí naposledy v Pekingu 2008. Ale právě z her v Číně by si příklad brát nechtěl. "Tam je ten státní systém přeci jen hodně odlišný," dodal.

Reklama

Související témata: