Hlavní obsah

Sáblíková vlétne do poolympijské sezóny

PRAHA

S přípravou na první poolympijskou sezónu finišuje rychlobruslařka Martina Sáblíková. Z tréninkového kempu v německém Erfurtu zaskočila ve čtvrtek do Prahy, aby ještě ten den zamířila za ledovým oválem v Berlíně. Sezóna devatenáctileté naději českého sportu začíná příští víkend v nizozemském Heerenveenu, kde odstartuje nový ročník Světového poháru.

Článek

Sáblíková po úspěšném vystoupení na olympijských hrách v Turíně, kde obsadila sedmé místo v závodu na 3000 metrů a na pěti kilometrech ji pouhých 81 setin sekundy dělilo od bronzové medaile, nevystoupila z rozjetého vlaku a pod vedením trenéra Petra Nováka záhy po skončení her vstoupila do dalšího olympijského cyklu.

"Skutečného volna jsem měla hned po olympiádě asi deset dnů. Poté už následovala suchá příprava zpestřená závody na kolečkových bruslích a na kole," vytahovala z paměti vzpomínky na měsíce dřiny.

V červenci už byla opět na ledě, byť jen krátce. "Jezdili jsme asi devět dnů, dohromady to bylo kolem tří set kilometrů. Pak jsme se na led dostali až teď v říjnu. Byl to ale můj záměr, nechtěl jsem, aby byla Martina na ledě příliš brzy. Sezóna bude dlouhá," líčil trenér Novák.

Sáblíkovou a její reprezentační kolegy čekají tento víkend v Berlíně kontrolní závody, o týden později už česká závodnice vyrazí v Heerenveenu do ostrého boje. Týden nato se Světový pohár představí v Berlíně a hned další týden v Moskvě. "Tam bude poprvé na programu závod na 5000 metrů, na který se moc těším," připomněl Novák oblíbenou trať české olympioničky.

Pro Novákovu tréninkovou skupinu byl dnešní den ve znamení logistických manévrů, týmu totiž chyběla auta pro přesun všech členů. Do Prahy tak zamířila jen Sáblíková s trenérem a další dvě děvčata. Zbylí závodnící čekali v Německu na rodiče, kteří je ještě dnes přepraví do Berlína.

Ve Vancouveru možná celý tým

Podobně jako hledá svou nástupkyni běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, snaží se objevit medailové naděje i rychlobruslařský čaroděj Novák. A vše nasvědčuje tomu, že na příštích olympijských hrách ve Vancouveru by mohlo startovat v českých barvách celé ženské družstvo!

Již v Turíně jen o vlásek chyběla šestnáctiletá Andrea Jirků a před několika měsíci se k Novákově skupině přidala Karolína Erbanová. "Zatím toho moc nenajezdila na ledě, ale jinak se jeví velmi dobře. Hrávala hokej s kluky, ale když jsem se jí zeptal, jestli by chtěla na olympiádu, tak šel hokej stranou a začala trénovat s námi," vyprávěl kouč o talentovaném děvčeti, které zítra oslaví teprve čtrnácté narozeniny.

Před OH snad na českém ledě

Po úspěchu Sáblíkové, které výsledky z letošního roku vynesly v nedávné anketě armádních sportovců dokonce před desetibojaře Romana Šebrleho, se hodně hovořilo o potřebě výstavby rychlobruslařského oválu s umělým ledem. Padaly konkrétní návrhy, do věci se vložilo i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

"Po slibu ministryně Buzkové to vypadalo nadějně. Teď je potřeba počkat, jak se vyvine politická situace. Jedno město na tom pracuje a věřím, že rok před hrami ve Vancouveru se už budeme připravovat na českém ledě," doufá Novák, jehož svěřenci bojují v přípravě nejen se stopkami, ale především s nedostatkem finančních prostředků.

Reklama