Hlavní obsah

Hyková: Příští rok se chci soupeřkám připomenout

Stříbrná medailistka z olympijských her v Aténách Lenka Hyková-Marušková se vdala a v rozhovoru pro deník Právo řekla, že přes řecký úspěch nenosí nos nahoru.

Foto: archiv

Lenka Hyková-Marušková

Článek

Jak vám překvapivé olympijské stříbro změnilo život?

Určitě nenosím nos nahoru, takže po povahové stránce nijak. Zůstali mi i dva nejvěrnější sponzoři, Sokolovská uhelná společnost a rodné město Aš, kteří mě podporovali už před Aténami.

Změny ale nastaly ve vašem osobním životě...

To ano, i když medaile na to vliv neměla. Poznala jsem Davida Marušku, nejprve manažera a později i manžela.

Vdala jste se, nechystáte se založit v nejbližší době rodinu?

Do olympiády v Pekingu určitě ne, pak uvidíme. Samozřejmě že děti chceme, ale zatím má přednost střelba. Rodina je spíš otázkou budoucnosti.

Dál trénujete v Aši, nebo jste zamířila za manželem do Prahy?

Mám dobré podmínky k přípravě na obou místech. Osobního trenéra, tedy svého otce Vladimíra, mám v Aši, takže domů se chci pravidelně vracet.

Máte za sebou také zranění lokte. Jak ovlivnilo vaši kariéru?

Stálo mě půl roku přípravy a závodů. Ale zase jsem trochu zhubla a i přes předchozí tréninkový výpadek se mi letos na mistrovství světa povedlo vystřílet účastnické místo na olympiádu v Pekingu.

Takže znovu cítíte velkou motivaci?

Určitě. Po doléčení jsem začala lépe střílet i vzduchovou pistolí, právě s ní se mi podařilo vybojovat kvalifikační místo pro Peking. Přitom jsem v ní byla předtím slabší než ve sportovní. Věřím, že se dokážu dobře připravit v obou disciplínách.

Nedělá vám problém přecházet z jedné zbraně na druhou?

Nedělá, i když způsob střelby je zcela odlišný, vzduchovka se střílí rychleji. V obou disciplínách se mi podařilo dosáhnout českých rekordů.

Jsme v polovině olympijského cyklu, změnila se nějak výrazně světová špička?

Absolutní špička zůstává, ale přibylo několik mladších střelkyň.

Kdo vám nejvíc konkuruje doma?

V poslední době to je juniorka Michaela Musilová. Vede si výborně, pro mne je nejen soupeřkou, ale i kolegyní. Jde obdobnou cestou jako já, takže si rozumíme. Přála bych jí, aby také vystřílela místo pro Peking. Vždycky je pro další růst dobré, když máte doma kvalitní soupeřku.

Co vás v nejbližší době na střelnici čeká?

Na konci listopadu začnou velké mezinárodní závody ve vzduchové pistoli, což je tradiční vstup do zimní části sezóny. V lednu budu střílet v Mnichově. V březnu přijde vzduchovkový evropský šampionát ve Francii a v létě kulové mistrovství Evropy ve Španělsku. Samozřejmě mezitím i čtyři závody Světového poháru.

Jaké cíle si kladete pro novou sezónu?

Bude to klasický předolympijský rok, který přinese boj o poslední účastnická místa, který se mne už naštěstí netýká. Ve hře budou ale i evropské medaile. Hlavně se příští rok chci soupeřkám připomenout dobrými výsledky, aby se mnou počítaly.

Stihnete ještě něco kromě střílení?

Samozřejmě manželství. Navíc mám studijní povinnosti. Loni jsem dokončila jazykovku a nyní chodím na vyšší odbornou školu veřejné správy v oboru prevence kriminality. Takže nejbližší tři roky mám o zábavu postaráno.

Reklama