Hlavní obsah

Výsledky nejsou dobré, ale reakce těla mi dává klid, říká český lídr pro MS

Praha

Bude lídrem českého elitního týmu, na jehož bedrech bude veškerá tíha odpovědnosti. Cyklista Roman Kreuziger už od italského Gira upíná pozornost k mistrovství světa v Innsbrucku. „Mám tři týdny, abych vše vyladil. Chci vybojovat pozici v elitní desítce," plánuje dvaatřicetiletý reprezentant.

Foto: Foto Alexandr Kliment

Roman Kreuziger z týmu Mitchelton-Scott během Gira 2018.

Článek

Poslední tři jednorázovky, které pro vás byly testem formy před mistrovstvím světa, se výsledkově nevydařily. V jakém jste rozpoložení s vidinou blížícího se šampionátu?

Příprava probíhá hodně postupně. Udělal jsem velký kus práce a od závodu v Bretani do klasik v Kanadě se výrazně posunul. Výsledky nebyly dobré, ale pocitově a z reakce těla jsem získal klid. Ubírám se správným směrem. Je třeba si uvědomit, že do šampionátu ještě zbývají tři týdny.

Dokáže nyní pojmenovat ambice, s nimiž na start závodu o duhový trikot nastoupíte?

Mít medaili by bylo hezké, ale jsem člověk, který je vždy nohama pevně na zemi. Věřím, že desítka je reálná. Ve finále pak rozhodují detaily. Jestliže si vše sedne, tak s podpůrným týmem, který budu mít k ruce, mohu v případě ideální konstelace závodit agresivně.

Okruh dlouhý 259,4 kilometru čítá 4670 výškových metrů. Jak se vám pozdává?

Těsně po Giru jsem si byl trasu pro mistrovství světa projet, abych věděl, jaký typ kopců trénovat a v jaké intenzitě. Nyní cestou na finální soustředí u Lago di Garda si trasu projedu znovu, abych si vše osvěžil a zjistil, jestli je třeba někde nový asfalt. Určitě vše zmapujeme i s týmovými kolegy a společné poznatky budeme analyzovat. Půjde o to být ve správné pozici a šetřit síly. Okruh není technický, jede se po širokých cestách, kde nejsou mrtvé zatáčky, z nichž se musí sprintovat. Takže po stoupání bude prostor si orazit.

Nahrává profil více jezdci pro klasiky nebo klasickému vrchaři?

Pojede se kolem sedmi hodin, průměr určitě nebude vysoký. Hodně bude záležet na charakteru závodění. Možná se v pelotonu moc závodit nebude, a pak se boj o titul mistra světa stane hodně nevyzpytatelným a klidně může zvítězit i klasikář. Pokud zůstane pole pohromadě, je klidně schopný vybojovat v posledním kopci čtvrtý titul i Peter Sagan. Rozhodně bych si tipnul, že šampión vzejde spíše z kanadských klasik než španělské Vuelty.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články