Hlavní obsah

Huříková se na Kypru osvědčila i jako potápěčka

Jan KrůtaSport.czPrávo

Po namáhavé sezóně, v níž byla druhá na mistrovství Evropy a čtvrtá na světovém šampionátu v ženské kategorii do 23 let, pověsila úspěšná bikerka i silničářka Tereza Huříková kolo na hřebík a alespoň na pár dní mohla vypnout.

Foto: PRÁVO/Jan Krůta

Tereza Huříková na MS v silniční cyklistice v Rakousku.

Článek

Na dva týdny vyrazila do lázní Toušeň, kde se dávala dohromady. ,,Na to, že mi je devatenáct, tak musím říct, že mám tělo ze sportu dost zhuntované. I přesto, že jsme letos s trenérem ještě navýšili regeneraci. Lidi by se asi divili, jak mi vržou kolena," usmívá se závodnice týmu Česká spořitelna MTB. "Pobyt v lázních mi pomohl, sezóna je pro tělo hrozný záhul," dodává.

Na týden pak ještě vyrazila s maminkou do tepla na Kypr. "Byla jsem trochu zmapovat terén. V březnu tam chci jet na soustředění a měla bych na Kypru startovat i na dvou závodech," prozrazuje Huříková.

Potápění Tereze šlo

A právě na Kypru přišla na chuť potápění. "Zařídil nám to jeden známý. Jeho kamarád má potápěčskou školu a dal nám k dispozici instruktora. Vzal nás na začátečnickou hloubku, což jsou čtyři metry. Šlo mi to docela dobře až na to, že jsem s tou bombou někdy spadla na záda a nemohla jsem se zvednout. Holt jsem v tom ještě neměla takovou praxi," přiznává s úsměvem.

Podmořský svět jí doslova učaroval, takový relax prý ještě nezažila. "Je tam neskutečný klid. Jen všude kolem plavou ryby a vůbec nemají strach," říká. "Já se sice moře trochu bojím, třeba když jsou vysoké vlny, ale pod tou vodou jsem se cítila strašně bezpečně," popisuje své rozpoložení. Dál než do čtyř metrů však potápění napoprvé nezkoušela. "Mamce byla zima a ten instruktor myslel, že se klepe strachy. Tak jsme dál nešly..."

Tereza přiznává, že ji potápění " hodně chytlo. "Říkala jsem si, že se do něj snad trochu víc dám. Ale l když jsem přijela domů, akorát říkali v televizi, že se někde utopili čeští potápěči. Tak jsem si to zase rychle J rozmyslela. Na kole se mi toho přece S. jenom tolik stát nemůže."

Zápřah po návratu

Během dovolené však jenom nelenošila. "Trošku jsem běhala, posilovala. A hned po návratu domů jsem dostala od trenéra pořádný zápřah. Za ty tri týdny jsem ztratila hodně síly. Potřebuju dva měsíce, abych se zase po fyzické stránce dostala do stavu, kde jsem byla před tím," tvrdí juniorská bikerská mistryně světa z loňského roku.

Teď už je opět naplno v přípravě na novou sezónu., Jednou týdně jezdíme do Motola na dráhu, do toho bruslení, trenažér, plavání, posilovna a běhání. A už jsem se taky byla projet na horském kole," prozrazuje náplň dvoufázových tréninků. Až u nich doma na Šumavě napadne sníh, přidá k tomu i běžky.

Během pauzy se snažila udělat pokrok ve studiu na sportovním gymnáziu ve Vimperku, kde má kvůli závodění individuální plán. "Ale nadále jsem ve skluzu. Od začátku školního roku mám jen pět známek a budu mít velkou honičku, abych první pololetí čtvrťáku stihla zdárně uzavřít. Příští rok chci dodělat to druhé a pak mě čeká maturita," uvádí ke svým ambicím ve školní lavici.

Body kvůli olympiádě

Nyní už spřádá plány na příští sezónu, v níž chce nadále kombinovat silnici a horská kola. "Objedu celý bikerský Světový pohár a musím sbírat co nejvíc bodů kvůli olympiádě. No a z mistrovství světa bych chtěla medaili, snad už to vyjde," naráží na čtvrté místo z novozélandské Rotoruy.

"Olympiádu si chci vyjet i na silnici a k jistotě potřebuji na mistrovství světa skončit do desítky," prozrazuje půvabná brunetka. Letos jela časovku poprvé v ženské kategorii a po výborném výkonu byla dvanáctá. "Snad se do té desítky dostanu," doufá Tereza Huříková.

Reklama