Hlavní obsah

Zemřel bych pro něj, není normální šampion, klaní se parťák fenomenálnímu Saganovi

Praha

Je poukázkou na vítězství. Klíčovým mužem v nejtěžších bitvách! Pokud Daniel Oss stál na startu cyklistického závodu po boku Petera Sagana, mohl si slovenský závodník v předstihu plánovat cestu na stupně vítězů. Jednatřicetiletý Ital hned v první sezoně po přestupu do formace Bora-hansgrohe potvrdil, proč jej trojnásobný mistr světa ze Slovenska zlákal do „své" družiny.

Foto: skoda-auto.com

Peter Sagan v zeleném dresu pro vedoucího muže bodovací soutěže Tour de France.

Článek

„Letošní rok byl skvělý, naprosto perfektní. Jsem nadšený," rozplývá se Oss v rozhovoru pro cyclingnews.com při posledním soustředění letošního roku na Mallorce. „Začali jsme vítězstvím v bodovací soutěži na Tour Down Under, končili zelený trikotem na Tour de France. Skvěle jsme odstartovali, famózně končili," usmívá se Oss.

Během osmašedesáti závodních dnů si nepřipsal jediné etapové vítězství, nebyl na stupních vítězů ani při žádné z klasik. Ale nechyběl po boku lídra německé formace Sagana v žádném ze sedmi dnů, kdy byl rodák ze Žiliny na konci dne nejrychlejší. „Asi není náhoda, že Peter vyhrál, když jsem mu byl k dispozici," směje se Oss, který je v pelotonu ceněný jako výjimečný domestik. Je velký, silný, má zkušenosti. Je schopný pokrývat útoky během etapy, ale klidně odvede fenomenální práci i ve spurtu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Friendship. #Stage10 #TDF2018 #DO #DanielOss #borahansgrohe #mountainstage #iamspecialized #Sportful credits @bettiniphoto

Příspěvek sdílený Daniel Oss (@daniel87oss),Čec 17, 2018 v 12:41 PDT

„Ale Sagan vyhrává, protože je to Peter Sagan. Je silný, sebevědomý. Šíří kolem sebe pozitivní energii, umí poradit. Není jen šampion, je to výjimečný šampion," vyzdvihuje Oss a jako příklad připomíná Saganův triumf v Paříž-Roubaix 2018.

„Věděli jsme o síle Quick Stepu. Měli úžasný vstup do sezony. Byli nejnebezpečnějším týmem. Taktika zněla hlídat všechny nástupy, pokrýt útoky a Peter měl jen čekat. Měli jsme jej přepravit co nejblíže před velodrom, kde měl zaútočit. Jenže přišla situace, kterou nenaplánujete. Vyrazil padesát kilometrů před cílem. Úžasná ukázka jeho talentu, který jsme v danou chvíli podpořili pokrytím všech následných ataků," připomínal Oss triumf slovenského cyklisty v letošním Pekle Severu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Raga, @petosagan è dei nostri 💪 Guys, Peter is on board 💪 #DO #DanielOss #fuckoss

Příspěvek sdílený Daniel Oss (@daniel87oss),Pro 4, 2018 v 12:42 PST

Se Saganem byli parťáci už v letech 2010-2012 ve stáji Liquigas. Pak se jejich cesty rozešly. Oss pět let bojoval za úspěch BMC, Sagan byl členem formace Cannondale a Tinkoff-Saxo. V roce 2017 se upsal stáji Bora a hned po roce přetáhl bývalého kolegu.

„Šel jsem do Bory, protože Peter je pro parťáky inspirací. Posouvá je jezdecky. Byť máte v týmu Sagana, dostanou i ostatní své příležitosti. A současně on není lhostejný k práci, kterou pro něj odvádíte," popisuje fungování trojnásobného světového šampiona s týmovými kolegy.

„Inspiroval mě i další kluky, abychom byli schopní pro něj odvést ještě více. Mám ho rád. Zemřel bych pro něj na silnici. Samozřejmě, jde o nadsázku, ale chci vyjádřit mentalitu, kterou mám při jízdě na kole. Pokud nemohu vyhrát, odvedu maximum pro stáj. Nezáleží, kdo vyhraje v dresu mého týmu, hlavní je, pokud na nejvyšším stupni bude náš člověk," vysvětluje Oss.

Nikdy neslavil velké vítězství. Jeho maximem je pátá příčka z Gent-Wevelgem v roce 2010. „Pořád sním o vítězství, ale současně po deseti letech na nejvyšší úrovni vnímám svůj limit. Ale jsem připravený obětovat všechno pro blaho týmu a našeho lídra. On totiž vážně není normální šampion," připomíná Oss, že pro Sagana v závodě klidně obětuje život.

Reklama

Související témata: