Hlavní obsah

Dlaskovi chybí v Belgii Ještěd

ČESKÁ LÍPA

První polovina letošní sezóny nijak nenasvědčovala, že se cyklokrosař Petr Dlask vrátí do výborné formy. Měl problémy se zády, výsledkově se trápil, ale v závěru roku přišel senzační obrat. Skončil druhý na Světovém poháru v Belgii, dařilo se mu i v dalších závodech a teď je znovu postrachem absolutní světové špičky.

Článek

"Jsem zase nahoře, ale pořád zůstávám na zemi. Nejdůležitější závod sezóny mě čeká za tři týdny," vzhlíží k mistrovství světa v Belgii. Právě tam Dlask se svou rodinou musel v nové sezóně chtě nechtě najít druhý domov kousek od města Kalmhout. I kvůli svému novému zaměstnavateli, týmu Fidea. Neustálé cestování z Čech by bylo hodně únavné.

"Šéf chce, abychom byli hodně spolu. Jednou týdně máme společné tréninky, pak oběd, masáže," přibližuje 29letý závodník. "Jenže já se v tomhle věku už nepředělám. Mladí kluci jako Štybar to zvládají daleko líp, ale já si tam vůbec nezvykl. Trápil jsem se. Chyběl mi domov a hlava se s tím prostě nesrovnala," říká Dlask.

Čistá hlava především

Proto se koncem listopadu s rodinou sebral a odjeli domů do Mladé Boleslavi. A výsledky se brzy dostavily. "Byl jsem nachlazený a řekl jsem, že chci trénovat v Čechách," vysvětluje jezdec týmu Fidea. "V Belgii je všude samá rovina a mně chyběly kopce. Díky tomu, že je i tady příjemné počasí, jsem mohl vyrazit na kole třeba na Ještěd a ty tréninky jsem si zase užíval. Vrátila se mi pohoda a dostavily se i výsledky."

Vicemistr světa z roku 2001 se bude až do šampionátu připravovat v Čechách a tento model by rád domluvil s týmem i v další sezóně. "Já prostě potřebuju být ve svém baráku i za cenu neustálého dojíždění do Belgie. Dělal jsem to takhle dvanáct let a už jsem si zvykl. Nejdůležitější je mít čistou hlavu," míní Dlask.

"Spousta lidí si myslí, že si do Belgie jezdíme jen pro peníze. Ano, je tam slušné startovné, prémie za výsledky, ale já se stejně nedokážu dobře připravit na tři závody v týdnu," tvrdí 197 cm vysoký závodník. "Kdybych chtěl jen kasírovat, tak objíždím všechno, co se dá. Ale bylo by to na úkor výsledků. A já mám v tomhle věku poslední šanci něco dokázat."

Reklama