Hlavní obsah

Štybar se skamarádil s Nijsem

PRAHA

Každý obléká dres jiného týmu a na trati jsou velcí rivalové. Belgičan Sven Nijs, jednička světového cyklokrosu, patří do stáje nizozemského Rabobanku, česká vycházející hvězda Zdeněk Štybar jezdí za belgický tým Fidea.

Článek

Třicetiletý Nijs a o devět let mladší Štybar k sobě nikdy moc blízko neměli, většinou si jen na závodech jako soupeři potřásli rukou a prohodili pár slov. Český dvojnásobný mistr světa do 23 let, který koncem ledna bude v této kategorii usilovat o třetí zlato v řadě, byl rozhodnutý v prosinci najíždět kilometry v teple na Mallorce.

Dozvěděl se, že se tam chystá i Nijs. Řekl si, že ho zkusí zkontaktovat. "Sehnal jsem si na Svena číslo, osmělil jsem se a zavolal mu. Sešli jsme se po závodech na jedné benzínce a domluvili jsme se. Překvapilo mě, že ten zájem byl oboustranný," prozrazuje Štybar, který v Belgii během sezóny už druhým rokem žije a dokonce si našel belgickou přítelkyni.

S Nijsem společně trénovali. "On je závodník, od kterého se můžu jen učit. Navíc obrovský profík a hodně kamarádský kluk," říká Štybar. "Pro mě to byl velký přínos, navíc jsme dost mluvili o závodění a já si spoustu věcí ujasnil," dodává největší talent českého cyklokrosu. Po českém mistrovství, kde skončil druhý, se dnes musí hlásit v Belgii. Tam je cyklokros jedním z nejpopulárnějších sportů a tým Fidea dělá velikou tiskovou konferenci po domácích šampionátech.

V Česku vyhrál Dlask, rovněž závodník Fidey, v Belgii bral tým také první dvě místa díky B. Wellensovi s Vantornoutem. "Ve středu mám závod v Antverpách a pak bych rád s trenérem Červínkem vyrazil trénovat na trať, kde se pojede mistrovství světa. Doufám, že nás tam Belgičané pustí," dodává Štybar.

Reklama