Hlavní obsah

Junior Polnický má bronz z MS v cyklokrosu

Jan Krůta (Hooglede-Gits)Sport.czPrávo

Hned první závod cyklokrosového mistrovství světa v belgickém Hooglede-Gits přinesl českým barvám medaili. Mezi juniory vybojoval v sobotu bronz sedmnáctiletý Jiří Polnický. Titul získal ve spurtu čtyřčlenné skupiny domácí favorit Joeri Adams, stříbro má Danny Summerhill z USA.

Foto: PRÁVO/Jan Krůta

Cyklokrosař Jiří Polnický

Článek
Fotogalerie

Polnický od začátku potvrzoval, že má z české pětice nejvyšší ambice. Měl sice pomalejší start, ale brzy se dotáhl do čela. Jednu chvíli dokonce jezdil na čele osamocen, ale pak se na něj dotáhlo pět dalších závodníků.

Na přetěžkém okruhu, kde se místy závodníci brodili po kotníky v bahně, byla k vidění řada pádů. Po jednom z nich skončil předčasně závod pro Čecha Marka Bendu. V posledním kole zaútočil Sinkeldam z Nizozemska, ale Polnický ho brzy dostihl a spolu s ním i dva další borci.

Na asfaltovou cílovou rovinku vjížděla čtveřice a český reprezentant závěr takticky moc nezvládl. Jel totiž na první pozici, pro spurt nevýhodnou. Pro zlato si bez problémů dojel Adams, přes Polnického se dostal ještě Summerhill, který měl v průběhu závodu těžký pád, když po sjezdu narazil do ochranné bariéry.

První velká medaile

"Nejsem spurtér, proto jsem zkoušel rozhodnout v terénu. Když jsem byl odjetý, tak jsem doufal, že by únik vyjít mohl," řekl Polnický, který byl v letošní sezóně celkově druhý ve Světovém poháru mezi juniory.

Získal svou první velkou medaili, vloni v Zeddamu byl při premiéře na MS šestnáctý. I po dnešním závodě přiznal, že pomýšlel výš. "Za medaili jsem šťastný, ale za chvíli mě asi bude mrzet, že nebyla cennější," prohlásil Polnický. "Měl zvítězit,", věděl reprezentační trenér Petr Klouček. "Prohrál vyhraný závod, ale medaile se počítá," dodal.

Junioři (15 km):
1. Adams (Bel.) 41:18, 2. Summerhill (USA) stejný čas, 3. Polnický (ČR) +1, 4. Sinkeldam (Niz.) +2, 5. Quast (Něm.) +11, ... 16. F. Adel +1:45, 19. Petruš +2:19, 22. Marvan +2:35, ... Benda (všichni ČR) nedokončil.
Pořadí zemí:
1. Belgie (Adams, Eeckhout, Baestaens) 30 b., 2. Nizozemsko 33, 3. ČR (Polnický, Adel, Petruš) 38.

Reklama