Hlavní obsah

Cyklokrosové MS vyhrál znovu Belgičan Vervecken

Cyklokrosovým mistrem světa v hlavní kategorii elite se v neděli stal opět po roce Belgičan Erwin Vervecken, který vyhrál šampionát potřetí v kariéře. Za úspěšným obhájcem titulu skončil senzačně druhý Američan Jonathan Page, bronzovou medaili vybojoval Ital Enrico Franzoi.

Článek

Čeští reprezentanti se v belgickém Hooglede-Gits neprosadili, nejlepší z nich Petr Dlask se nevešel ani do první dvacítky. Skončil 24. a kromě něj už byl z čtveřice jezdců hodnocen jen Jan Chrobák se ztrátou jednoho okruhu.

Dramatického závodu s nebývalým množstvím pádů se zúčastnilo 65 jezdců z dvaceti zemí. Do terénu po asfaltovém nájezdu vjel na první pozici Nizozemec De Knegt, z českých jezdců nejlépe odstartoval Kamil Ausbuher, který se pohyboval kolem desátého místa, naopak jeden z favoritů Petr Dlask zaváhal a v úvodu závodu jel až ve třetí desítce stejně jako Radomír Šimůnek.

V písčitém úseku měl Dlask potíže a ještě se propadl, naopak kupředu se začal dravou jízdou posouvat Šimůnek. To již bylo v čele startovního pole seřazeno za De Knegtem šest domácích jezdců, které kupředu hnalo přes padesát tisíc fanoušků. Jejich nadšení však poprvé zmrazila už ve druhém kole kolize, při níž na vedoucí pozici jedoucí Bart Wellens nepochopitelně na rovném úseku najel do bariéry a přes něj se k zemi poroučel i největší favorit Sven Nijs.

Šimůnek měl znovu smůlu

V čele se tak ocitl Vervecken a jako blesk se na něj dotáhl Šimůnek. Na blátivém úseku měl problémy i Belgičan a ve třetím kole Šimůnek dokonce začal udávat tempo. Ve čtvrtém okruhu Vervecken znovu upadl a dokonce klesl do druhé skupiny.

Útočit začal Nizozemec Richard Groenendaal, za ním se překvapivě nejlépe drželi Page a Franzoi, zatímco Šimůnek si stejně jako před rokem vybral vrchovatý kopec smůly. Defekt v nejméně vhodnou dobu těsně za depem pro něj znamenal konec nadějí a záhy ze závodu odstoupil. To již na trati nebyl ani Ausbuher, který skončil kvůli dýchacím potížím.

Zatímco Wellens v sobě našel morální i fyzické síly a dostihl nejlepší jezdce, suverén sezony Nijs po dalším pádu naopak kapituloval a závod dokončil až ve druhé desítce výsledkové listiny.

V šestém kole měl pád i Groenendaal a na čele byl rázem osamocený Page před Franzoiem. Ze druhé skupiny se však rychle dotáhl na dvojici Vervecken a po karambolu italského jezdce zůstali na zlato jen dva kandidáti.

První medaile pro USA

Dvojice v čele si navzájem opakovaně zkoušela nastoupit, ale rozhodující metry k dobru získal až zhruba 500 metrů před cílem domácí jezdec. Ve 34 letech si pak dojel s přehledem pro třetí zlatou a celkově již osmou medaili na MS. Page vybojoval pro USA vůbec první medaili v prestižní kategorii elite v historii a mistr světa kategorie jezdců do 23 let z roku 2003 Franzoi získal pro Itálii cenný kov po deseti letech.

Pro domácí fanoušky byl morálním vítězem Wellens, který nakonec projel cílem jako čtvrtý, když se v závěru dostal před svého krajana Pauwelse. Šesté místo při svém posledním startu na MS obsadil Groenendaal.

Výsledky - elite:
1. Vervecken (Belg.) 1:05:35, 2. Page (USA) -2, 3. Franzoi (It.) -16, 4. B. Wellens -25, 5. Pauwels (oba Belg.) -31, 6. Groenendaal -34, 7. De Knegt (oba Niz.) -1:12, 8. Gadret (Fr.) -1:26, 10. Heule (Švýc.) -1:35, ...24. Dlask -4:05, 55. Chrobák -1 kolo, Šimůnek, Ausbuher (všichni ČR) oba nedokončili.

Reklama