Hlavní obsah

Sním o stupních vítězů, říká český borec před bitvou, kde už slavil triumf

Radek MalinaSport.czPrávo

Triumf a druhé místo! Parádní je bilance českého cyklisty Petra Vakoče ze dvou posledních startů na Brabantském šípu, první z ardenských klasik. V minulém roce závodník formace Deceuninck Quick Step kvůli zranění oblíbený závod vynechal. Ve středu se na start vrátí a doufá, že uspěje. „Sním o podiu. Nevím, jestli je reálné, ale určitě není nemožné," uvedl borec, který celou loňskou sezonu vynechal poté, co jej v Jihoafrické republice při tréninku srazil nákladní automobil a málem jej připravil o život.

Foto: Foto Deceuninck Quick Step - Sigfried Eggers

Petr Vakoč na čele pelotonu při závodě v Argentině.

Článek

V jakém rozpoložení jste před nadcházejícími čtyřmi klasikami v Ardenách, které odstartují Brabantským šípem ve středu a vyvrcholí příští neděli nejstarší jednorázovkou Lutych-Bastoň-Lutych?

V mém programu jde o nejdůležitější závody jarní části sezony. Celá příprava směřovala k těmto dvěma týdnům. Od etapových závodů v Argentině a Kolumbii, přes dva další ve Španělsku. A samozřejmě i klasika Strade Bianche. Celé jaro probíhalo nad očekávání dobře, což je skvělá zpráva před mými nejoblíbenějšími závody. Pracoval jsem na tom, abych měl dobrou formu.

Na Brabantském šípu jste v roce 2016 vyhrál, v sezoně 2017 jste finišoval druhý. Těšíte se na návrat?

Hodně! Měl bych mít volnou ruku. Budeme mít hodně silný tým včetně Juliana Alaphilippa, který se vrací do závodů po pádu v etapáku Kolem Baskicka. Pro něj to bude rozjetí před dalšími ardenskými klasikami. Já bych měl mít volnou ruku. Věřím, že navážu na výkony z minulosti. Jde o můj nejoblíbenější závod. Sedí mi profilově i stylem závodění. Vše jsem směřoval k tomuto dni.

Závěrečnou etapu závodu Kolem Baskicka jste nedokončil. Jaká je tedy vaše aktuální forma?

Cítím se velmi dobře. Při závodě Kolem Katalánska i následně Kolem Baskicka jsem se několik dnů cítil skvěle. Moje forma není daleko od ideálu z doby před zraněním.

Je ve vašich silách po více než ročním výpadku zopakovat triumf z roku 2016?

K vítězství člověk potřebuje top formu. Když se všechno sejde, budu mít dobrý den a trošku štěstí, tak se o triumf porvu. Sním o umístění na pódiu. Nevím, jestli je reálné, ale po letošních výkonech určitě není nemožné.

Jak podle vás bude vypadat scénář závodu?

Myslím, že průběh bude kontrolovaný do doby, než se přijede k závěrečným okruhům. Někdy únik odjede při některém z okruhů, ovšem klidně se tak může stát v posledním kole nebo závěrečném stoupání. Je to vždy loterie.

Následně se v neděli zúčastníte závodu Amstel Gold Race, pak je ve středu v programu Valonský šíp a klasikářské bitvy v Ardenách uzavře tradiční Lutych-Bastoň-Lutych. Můžete nastínit, s čím váš tým, který dosud nashromáždil neuvěřitelných třiadvacet vítězství a celkem pětačtyřicet umístění na stupních vítězů?

Máme na co navazovat. Kluci na kostkových klasikách excelovali. Amstel mám rovněž rád. Na trati jsou krátké kopce, vlastně ani metr roviny, úzké silnici. Přestože má 265 kilometrů, hodně rychle to utíká. Lídrem našeho týmu bude Alaphilippe. Pokud se předvedu na Brabantském šípu, dostanu šanci být jezdcem v úniku, případně bych měl být k ruce právě Julianovi. Valonský šíp moc rád nemám. Většinou se rozhoduje až v úplném finále, které je honě hektické při stoupání na brutální kopec Mur de Huy. Triumf obhajuje Alaphilippe a všichni v týmu udělají cokoliv, aby znovu vyhrál. Největší pozornost však upíná k závěrečné ardenské klasice, kterou chce získat. Letos jsem sice lehčí než v minulosti, ale na mě je Lutych až moc těžký.

Roman Kreuziger o klasikách v Ardenách
„Po klasice Milán-San Remo jsem absolvoval na Kanárských ostrovech hodně intenzivní trénink. Deset dnů jsem byl s trenérem a jezdil za motorkou, abych se připravil na závodní intenzitu.
Brabantský šíp jsem nikdy nejel, pro mě půjde o premiéru. Amstel mám rád, jde o můj oblíbený podnik. Posledních devadesát kilometrů je nových, proto si je v pátek půjd projet. Následně si po středečním Valonském šípu zase projedu závěr Lutychu, protože finále je změněné. Poslední kopec už je devatenáct kilometrů před cílem, což zásadní změní taktiku.
Věřím, že budu vpředu. Letošní výsledky nebyl podle očekávání. Při klasikách je třeba zachovat klid a využít zkušenosti. Snad konečně zajedeme pořádný výsledek, protože tým to potřebuje jako sůl."

Reklama

Související témata: