Hlavní obsah

UCI se chystá potrestat týmy startující na závodě Paříž-Nice

PAŘÍŽ

Prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Pat McQuaid podle deníku L'Équipe vyhrožuje tvrdými tresty stájím ProTour, které se navzdory zákazu zúčastní závodu Paříž-Nice. Tradiční březnový etapový podnik letos nepatří do kalendáře seriálu ProTour a vedení světové cyklistiky ho označilo jen za národní akci, na níž stáje ProTour startovat nesmějí.

Foto: Handisport.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Šest elitních týmů se však proti nařízení UCI otevřeně postavilo a hodlá se na start postavit. "Jestli se proti pravidlům rozhodnete zúčastnit závodu Paříž-Nice, budete tvrdě potrestáni," citoval L'Équipe z dopisu, který McQuaid zaslal čtyřem francouzským týmům - AG2R, Francaise des Jeux, Cofidisu a Bouygues Telecom.

Týdenní závod začínající 11. března z kalendáře vypadl kvůli vleklým sporům cyklistických funkcionářů s organizátory ze společnosti Amaury Sport Organisation (ASO). Ta pořádá mimo jiné i Tour de France, která stojí mimo ProTour od založení seriálu v roce 2005. K vyhrocení situace došlo v lednu, kdy ASO zamítla přihlášku na Tour švédské stáji Unibet.com, která patří do kategorie ProTour.

Cyklistickým stájím se nelíbí, že by se tradičního jarního závodu neměli jejich jezdci účastnit. "Nedovedu si představit, že bychom byli potrestáni. Proč by se lidem mělo bránit dělat jejich práci?," řekl francouzskému listu Marc Madiot, manažer týmu Francaise des Jeux. Jeho kolega z Cofidisu Eric Boyer vidí situaci stejně. "Když nesmíme závodit, zakazují nám dělat svou práci," uvedl.

Reklama

Související témata: