Hlavní obsah

Andrle s Benčíkem táhnou tým PSK Whirlpool

Jan KrůtaPrávo

Na zkušené borce typu Andrleho, Benčíka, Kozubka, Bucháčka a také novou posilu Mareše sází v nové sezóně cyklistický kontinentální tým PSK Whirlpool Hradec Králové. Jednička mezi domácími stájemi má za sebou soustředění v Řecku a nyní už absolvuje první závody v Chorvatsku.

Článek

Trenér týmu Otakar Fiala, bývalý úspěšný reprezentant, si během tréninkového kempu v Řecku pochvaloval přístup všech závodníků. „Dostali jsme se tam díky spolupráci s řeckou stranou. Druhým rokem u nás jezdí jejich reprezentant Tentsos,“ vysvětlil Fiala. „Kluci za tři týdny najeli skoro tři tisíce kilometrů. Hodně jsme trénovali v kopcích, kde ukazovali nejvíce síly Kozubek s Benčíkem,“ prozradil Fiala.

Osu týmu tvoří zkušení borci: kapitán Andrle, který řadu let závodil ve Španělsku, a jeho kolegové z reprezentace Benčík, Bucháček, Kozubek a Mareš. Ten před letošní sezónou přišel do PSK Whirlpool z italské stáje Naturino-Sapore di Mare. „V Itálii nasbíral cenné zkušenosti a jeho návrat jsme přivítali,“ prohlásil šéf stáje Vladimír Vávra.

Pětadvacetiletý Mareš v hradeckém týmu již v minulosti působil, naposledy v roce 2004. Z loňské sestavy odešli Faltýnek (Liberec), Blahut (Kostelec), Slovák Riška (Rakousko) a kariéru z osobních důvodů ukončil talentovaný Zitta. Kromě Mareše jsou novými tvářemi perspektivní závodníci Danačík, Kubias, F. Klouček a Linda.

Nadvláda v domácím pelotonu

Po etapovém závodě v Chorvatsku se většina týmu vrací domů. „V březnu nás čeká start na etapáku Kolem Normandie, v dubnu máme v plánu dva závody ve Francii,“ přiblížil Vávra. Jeho svěřenci chtějí potvrdit nadvládu v domácím pelotonu, kde počítají se všemi významnými starty i českým pohárem. „Mrzí nás, že skončil Závod míru, který pro nás byl vždy jedním z vrcholů sezóny. Ale podařilo se zajistit adekvátní náhradní program,“ dodal šéf týmu.

„Zaměřujeme se na celou sezónu, abychom byli úspěšní pokud možno na všech frontách. K cílům patří i obhájit vítězství na mistrovství republiky a prosadit se na mistrovství Evropy do 23 let i mistrovství světa,“ řekl Vávra.

K vrcholům sezóny by měly patřit starty v etapových závodech Kolem Slovinska, Srbska či Anglie. „V jednání je start na kvalitně obsazeném závodě v Číně, který Mareš vyhrál před dvěma lety,“ prozradil ředitel PSK Whirlpool.

Reklama