Hlavní obsah

Cyklista Kadlec touží před MS na dráze po medaili

PALMA DE MALLORCA

Český cyklista Milan Kadlec touží konečně získat medaili na MS dráhařů. S takovým cílem se na šampionátu, který se uskuteční od čtvrtka do neděle v La Palmě na Mallorce, postaví na start bodovacího závodu. Ve dvaatřiceti letech má podle svých slov už dost šestých a horších míst. Start na Mallorce pro něj navíc bude dalším důležitým krokem před vyvrcholením kariéry, které by mělo přijít za necelé dva roky na olympiádě v Pekingu.

Článek

"Bodovaček na mistrovství světa jsem už jel několik. Pro mě nemá cenu desáté či šesté místo. Vsadím všechno na jednu kartu, chci medaili," řekl ČTK pátý jezdec z aténského olympijského závodu z roku 2004. Jeho maximem na MS dosud bylo šesté místo z roku 2003, byl už také sedmý a dvakrát osmý.

Počítá ale s tím, že na startu bude celá řada dalších jezdců, kteří budou myslet na cenný kov. "Zřejmě poslední start na mistrovství světa to bude pro domácího Llanerase, k favoritům řadím i obhájce zlata Nizozemce Schepa, vynikající bude Rus. Nesmím si nechat nikoho odjet a sám musím pokud možno soupeře překvapit," plánoval Kadlec s tím, že do poloviny závodu bude jeho hlavním úkolem zachovat chladnou hlavu. "Rozhodovat se bude v závěru," dodal český jezdec.

Podle cyklisty, který pět let závodil v italských profesionálních stájích v silničních závodech, se startovní pole v posledních letech nesmírně vyrovnává. "Zvýšil se počet startujících a i na závodech Světového poháru se musí jezdit rozjížďky. O to je to složitější," řekl Kadlec.

Veškerou přípravu soustředil na MS 

Na dráze cyklisticky vyrostl a v posledním roce po návratu do Dukly Praha se na ni opět zaměřil naplno. V době, kdy reprezentoval italské profesionální stáje, jezdil na dráhařské šampionáty prakticky bez přípravy. "Teď to je lepší, dráze jsem věnoval veškeré své úsilí. Startoval jsem i v bodovačkách dvojic a veškerou přípravu věnoval tomuto mistrovství," uvedl Kadlec, jehož přípravu jen částečně narušil pád před třemi týdny.

Na novém velodromu v Palmě, který byl otevřen až začátkem letošního roku, prý už absolvoval pět tréninků. "Okruh se mi zdá v pohodě. Dřevo na dráze se sice ještě trochu drobilo a po každém tréninku museli pořadatelé smetat třísky, ale snad to už bude lepší. Mě se na ní ale jezdí dobře," prozradil Kadlec.

Dějiště šampionátu Mallorku navíc považuje po cyklistické stránce za svůj druhý domov. Oblast je už několik let vhodným cílem pro soustředění. "Pro Čechy je největší problém v tom, že dráhový šampionát se posunul do zimy, nemáme adekvátní program přípravy na silničních závodech. Můžeme jet v rozvojových zemích, třeba v Maroku, ale tam je problém s jídlem a střevními problémy," uzavřel Kadlec.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články