Hlavní obsah

Cyklistovi Bláhovi těsně unikla na MS medaile ve scratchi

PALMA DE MALLORCA

Český reprezentant Martin Bláha obsadil na světovém šampionátu v dráhové cyklistice čtvrté místo ve scratchi na 15 kilometrů. V Palmě de Mallorca získal zlatou medaili po odvážném samostatném úniku Kam-po Wong z Hongkongu. Před devětadvacetiletého českého závodníka se dostali ještě stříbrný Win Stroetinga z Nizozemska a těsně i polský reprezentant Rafal Ratajczyk.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

Vyrovnanost startovního pole a nevyzpytatelnost disciplíny potvrdil fakt, že na stupně vítězů se nedostal ani jeden z medailistů z předchozích čtyř šampionátů.

Wong zaútočil devět kol před cílem a soupeři jej podle všeho podcenili. Čtyři kola před cílem za ním vyrazil Rus Kovaljev, ale jeho trhák se podařilo ostatním zlikvidovat. V poslední zatáčce jej skupina dostihla a tři z nich včetně Bláhy se dokonce dostali před ruského jezdce.

"V počátku to vypadalo, že všichni chtějí, aby se nenastupovalo. Až v závěru se to zvrhlo do těch pravých závodů," řekl v cíli ČTK Bláha. V závodě se vyhnul nehodě, když před ním spadli dva jezdci. "Protáhl jsem se mezi nimi. Když pak v závěru nastoupil Stroetinga, už jsem ho nezachytil, a to byl asi rozhodující moment. Ve spurtu jsme jeli vedle sebe s Polákem, ale neměl jsem na něj, byl lepší," přiznal Bláha, pro které je přesto čtvrté místo největším úspěchem v závodní kariéře. "Jsem pochopitelně naštvaný. K medaili bylo moc blízko, taková šance se již nemusí opakovat," dodal smutně český reprezentant.

Kozlíková desátá ve stíhačce 

Desáté místo obsadila Lada Kozlíková ve stíhacím závodě na tři kilometry na mistrovství světa v dráhové cyklistice v Palmě de Mallorca ve Španělsku. Přestože zlepšila svůj vlastní český rekord o dvě desetiny sekundy na 3:39,395 minuty, za nejlepšími zaostala o osm sekund. Druhá česká reprezentantka Martina Růžičková skončila jednadvacátá.

Kozlíková po závodě uvedla, že ještě před třemi dny se s trenérem Usnulem rozhodovali, zda po nemoci stíhačku vůbec jet. "Několik speciálních tréninků mi chybělo. S časem jsem nakonec spokojená, umístění není podle mých představ," řekla ČTK Kozlíková. Byla však vděčná za další cennou zkušenost před příští sezónou, která je kvalifikační pro olympijské hry v Pekingu. "Jsem ráda, že jsem se dostala pod hranici tří minut a čtyřiceti sekund, to je zlomová hranice," pokračovala Kozlíková.

Před sebou má ještě starty ve scratchi a bodovacím závodě. "Tam cítím, že bych mohla dopadnout lépe, ale dopředu své cíle prozrazovat nechci," dodala.

V keirinu neuspěl Adam Ptáčník. V první jízdě se dopustil taktické chyby a útočil z poslední pozice. Na rychlé soupeře se nestačil ani dotáhnout a skončil pátý, zatímco přímý postup vybojovali Francouz Bourgain a French z Austrálie. Český jezdec pak neuspěl ani v opravě, v níž po lepším výkonu skončil třetí, ale proti obhájci zlata z loňského roku Nizozemci Bosovi neměl nejmenší šanci uspět.

MS v dráhové cyklistice
Muži
Scratch na 15 km:
Finále: 1. Wong (Hongkong), 2. Stroetinga (Niz.), 3. Ratajczyk (Pol.), 4. Bláha (ČR), 5. Kovaljev (Rus.), 6. Elorriaga (Šp.).
Stíhací závod družstev:
Finále: Británie (Clancy, Geraint, Manning, Wiggins) 3:57,468 - Ukrajina (Polatajko, Poliščuk, Popkov, Sčedov) 4:03,280. O 3. místo: Dánsko (Jorgensen, Madsen, Morköv, Rasmussen) 4:04,093 - Nový Zéland 4:06,591.
Keirin:
Finále: 1. Hoy (Brit.), 2. Bos (Niz.), 3. Edgar (Brit.), 4. Bourgain (Fr.), 5. Mulder (Niz.), 6. Perkins (Austr.), ...Ptáčník (ČR) nepostoupil z 1. kola.
Ženy
Stíhací závod na 3 km:
Finále: Hammerová (USA) 4:30,213 - Romerová (Brit.) 4:33,409. O 3. místo: Mactierová (Austr.) 3:36,303 - Houvenaghelová (Brit.) 3:37,406, ...10. Kozlíková 3:39,395, 21. Růžičková (obě ČR) 3:46,193.
Sprint:
Čtvrtfinále: Kuo Šuang (Čína) - Mucheová (Něm.) 2:0 (12,136+12,162), Guerraová (Kuba) - Krupeckaiteová (Lit.) 2:0 (11,107+11,882), Pendletonová (Brit.) - Cylinská (Běl.) 2:0 (11,947+11,678), A. Mearesová (Austr.) - Sanchezová (Fr.) 2:1 (11,818+11,875+Sanchezová nedokončila).

Reklama