Hlavní obsah

Kaňkovský: Dres s proužky pro mistra světa si moc užívám

Čerstvý šampión v dráhařském omniu Alois Kaňkovský v rozhovoru pro deník Právo: „Věřit jsem si začal po druhé disciplíně.“

Článek

Když jste ve čtvrtek večer na Mallorce získal titul v omniu, co vám jako první blesklo hlavou?

Že mám dres s proužky pro mistra světa a musím přiznat, že si ho moc užívám. Měl jsem velikou radost, že jsem titul v té poslední disciplíně urval.

V které části omnia jste začal věřit ve zlato?

Po scratchi, který byl druhou disciplínou. Vyšel mi moc dobře. V následné stíhačce jsem asi spoustu lidí překvapil, když jsem zajel druhý čas. Ukázal jsem, že jsem v laufu. V předposlední bodovačce se mi nejelo úplně podle představ, ale na závěrečný kilometr s pevným startem jsem si zase hodně věřil. Ten umím dobře.

Jaké cíle jste si dával před startem závodu?

Spousta lidí říkala, že omnium je pro mě jako šité na míru. Ale mistrovství světa, to není nějaký ledajaký závod. Na startu se sešla skvělá konkurence a přesně jsem nevěděl, co od koho můžu čekat. Doufal jsem, že bych třeba bronz mohl urvat.

Užíval jste si hymnu na stupních vítězů?

Byla to fakt nádhera. Když se zvedala česká vlajka, byl jsem dojatý. Ale na slzy nedošlo, zas taková citlivka nejsem. Nejlepší stejně bylo, když jsem dostal ten duhový dres mistra světa.

Co vás čekalo bezprostředně po závodě?

Po vyhlášení jsem dával rozhovory a docela jsem si to vychutnal. Pak jsem šel na doping, kde jsem byl asi dvě hodiny. Na hotel jsem přijel po půlnoci, usnul jsem ale až po půl třetí. Mobil byl totiž v permanenci, chodila mi spousta esemesek. Všichni doma měli velikou radost.

Stihl jste to zlato alespoň trochu oslavit?

Vůbec, nedal jsem si ani skleničku. V neděli mě ještě čeká s Petrem Lazarem bodovačka dvojic, takže si oslavy nechám na doma. Třeba pak budeme slavit ještě víc, kdyby se nám něco povedlo zajet.

Máte rovněž medailové ambice?

Cíle jsou vysoké. Myslím, že jsme moc dobře připraveni. Chceme medaili, ale je tady určitě deset dvojic, které mohou být na stupních vítězů.

Myslíte si, že jako mistr světa stoupnete v ceně?

To netuším, rád se nechám překvapit. Už dlouho tady z českého pohledu mezi muži nic takového nebylo, četl jsem, že je to zlato po jednadvaceti letech. Je skvělé, že se to povedlo zrovna mně.

Co vás čeká po šampionátu?

Zase vlítnu na silnici, kde začíná sezóna. Když mi to teď jezdí, byla by škoda toho nevyužít. Pořád ale zůstávám hlavně dráhařem, silnice je takový doplněk.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články