Hlavní obsah

Kozlíková skončila na dráhovém MS cyklistů čtvrtá ve scratchi

PALMA DE MALLORCA

Česká reprezentantka Lada Kozlíková obsadila na světovém šampionátu v dráhové cyklistice čtvrté místo ve scratchi. Titul v závodě na 15 kilometrů v sobotu získala Kubánka Yumari Gonzalezová, druhá skončila Maria Luisa Calleová z Kolumbie a bronz vybojovala Adrie Visserová z Nizozemska. Cílovou páskou sice projela jako třetí Američanka Rebecca Quinnová, ale tu rozhodčí diskvalifikovali kvůli nečistému způsobu jízdy.

Článek

Tři čtvrtiny závodu absolvovaly závodnice v poklidu, až v posledních dvanácti kolech se na dráze odehrál urputný boj. Kozlíková, která při premiéře této disciplíny na světovém šampionátu v Kodani v roce 2002 vybojovala zlato, si takticky hlídala čelo pelotonu a dokázala reagovat na každou situaci. Dva okruhy před cílem dokonce nastoupila, ale jako blesk se přes ní přehnala Kubánka, kterou již nikdo neohrozil.

Kozlíková držela až do poslední zatáčky druhé místo, ale v cílové rovince se před ni dostaly tři soupeřky včetně diskvalifikované Američanky. Přesto si česká závodnice připsala druhý nejlepší výsledek ve scratchi na MS; oproti loňskému roku si polepšila o dvě příčky.

"Jelo se mi dobře, ale je škoda, že z toho byla jen bramborová medaile. Američanka i mě rozhodila, po zásluze ji diskvalifikovali, možná jsem na stupních vítězů mohla být," řekla Kozlíková.

"Taktika byla hlídat si soupeřky, aby neodjela nějaká skupina beze mě, neplýtvat silami a šetřit je na závěrečný spurt. Možná jsem s ním začala trochu brzo, ale ukázalo se, že jsme na tom v posledním roce s trenérem Usnulem zapracovali," pokračovala Kozlíková a zopakovala, že ještě minulý týden vůbec nevěděla, zda po nemoci k závodům nastoupí.

Muži:
Sprint o 5. - 8. místo:
5. Levy, 6. Nimke (oba Něm.), 7. Chiappa (It.), 8. Edgar (Brit.).
Ženy:
Scratch:
1. Gonzalezová (Kuba), 2. Calleová (Kol.), 3. Visserová (Niz.), 4. Kozlíková (ČR), 5. Olaberriaová (Šp.), 6. Cucinottaová (It.), 7. Sljussarevová (Rus.), 8. Curtisová (Brit.).

Reklama