Hlavní obsah

Nizozemec Bos vyhrál potřetí na cyklistickém MS sprint

PALMA DE MALLORCA

Lada Kozlíková v posledním ze svých čtyř vystoupení na světovém šampionátu v dráhové cyklistice neuspěla. V Palmě de Mallorca v neděli v bodovacím závodě na 25 kilometrů obsadila až sedmnácté místo, titul získala třiatřicetiletá Australanka Katherine Batesová. Další zlaté medaile vybojovali ve sprintu mužů Theo Bos z Nizozemska, který se stal mistrem světa již potřetí, a v keirinu žen Victoria Pendletonová z Velké Británie.

Článek

Kozlíkové se bodovací závod ani trochu nevydařil. Na rozdíl od sobotního scratche jezdila pasivně, ani jednou se nepokusila o samostatný únik. "Projevila se na ní nemoc z minulého týdne. Chyběly jí síly, prostě to nešlo. Půl roku tvrdé přípravy přišlo vniveč, jednoduše nestačila fyzicky," řekl po závodě její trenér Břetislav Usnul. "Neměla jsem sílu zrychlit, závod mi vůbec nesedl," dodala smutně Kozlíková.

Jako rozhodující se ukázal únik Batesové, Dánky Lacotaové, Mexičanky Guerrerové a Novozélanďanky Cheatleyové. První ujela soupeřkám Mexičanka ve 48. kole a po deseti okruzích ji dostihly zbývající tři cyklistky. Společně záhy dostihly celý peloton a bylo jasné, že medaile si rozdělí mezi sebou. Nejpilnější ve spurtech byla Batesová a vybojovala v této disciplíně na mistrovství světa druhou zlatou medaili.

Bos dominoval potřetí

Mezi sprintery dominoval již potřetí Bos, který navázal na tituly z loňska a roku 2004. V keirinu se na španělském okruhu musel sklonit před Britem Chrisem Hoyem, ale dnes nedal soupeřům šanci. V semifinále si hladce ve dvou jízdách poradil s Britem Craigem MacLeanem a ve finále stejným způsobem porazil Gregoryho Baugého z Francie.

Ten překvapivě v semifinále vyřadil svého krajana a nejrychlejšího jezdce z kvalifikace Mickaëla Bourgaina. V rozhodující třetí jízdě jeli bok po boku prakticky celý okruh a o jeho výhře rozhodly milimetry.

V posledním závodě, keirinu žen, vybojovala svoji druhou zlatou medaili Britka Pendletonová, jež zdolala Číňanku Kuo Šuang.

Muži:
Sprint:
Semifinále: Baugé - Bourgain (oba Fr.) 2:1 (+10,555, -10,535, +10,608), Bos (Niz.) - MacLean (Brit.) 2:0 (+10,966, +19,467.)
Finále: Bos - Baugé 2:0 (+10,400, +10,606), o 3. místo: Bourgain - MacLean 2:0 (+10,765, +10,493).
Ženy:
Bodovací závod na 25 km:
1. Batesová (Austr.) 35, 2. Lacotaová (Dán.) 29, 3. Cheatleyová (N. Zél.) 27, 4. Guerrerová (Mex.) 23, 5. Gonzalezová (Kuba) 12, 6. Visserová (Niz.) 11, ...17. Kozlíková (ČR) 0.
Keirin:
1. Pendletonová (Brit.), 2. Kuo Šuang (Čína), 3. A. Mearesová (Austr.), 4. Blythová (Brit.), 5. Redová (USA) - Mucheová (Něm.) diskvalifikována.

Reklama