Hlavní obsah

Simon Yates si v Pyrenejích připsal první výhru na Tour, mistr světa vzdal

Bagneres-de-Bigorre/Praha
Aktualizováno

Hotovo! Dvanáctou etapu slavné Tour de France vyhrál Brit Simon Yates z týmu Mitchelton-Scott, když ve finiši etapy porazil své dva parťáky z úniku Pella Bilbaa a Gregora Mühlbergera. Nikdo další neměl nárok. Ve žlutém nastoupí i do páteční časovky Julian Alaphilippe. Yates zkompletoval sbírku svých vítězství na Grand Tour a k etapovým triumfům na Giru a Vueltě přidává také výhru na nejslavnějším etapovém závodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Finiš 12. etapy Tour: Brit Simon Yates vyhrál první pyrenejské dějství letošního ročníkuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Klíčový moment první pyrenejské etapy přišel během výstupu na Horquette d'Ancizan, kdy nasadil ďábelské tempo Simon Yates, z vedoucí skupiny jej dokázal zachytit pouze Gregor Mühlberger a posléze se ke zmíněnému duu dotáhl i Pello Bilbao.

Zmíněné trio skvěle spolupracovalo a brzy bylo jasné, že nikdo další nebude mít na cílové metě nárok pomýšlet na etapové vavříny. V závěru začali závodníci taktizovat, jako první se odhodlal k finiši právě Yates a už na špici nikoho nepustil.

„Zatím jsem šetřil energii, teď jsme ale v Pyrenejích a to byla první šance pro mě něco zkusit. Jinak se nic nemění a budu pracovat pro našeho lídra," vysvětloval vítěz etapy, že hlavní role v jeho týmu patří jeho dvojčeti Adamovi.

„Nebyl jsem přesvědčený o tom, že můžu etapu vyhrát. Ale zkusil jsem to a nakonec to vyšlo," zářil spokojeností šestadvacetiletý Brit, který jede svou čtvrtou Tour de France.

Alaphilippe si užívá

Žlutý dres lídra uhájil Francouz Julian Alaphilippe, který dojel do cíle se všemi hlavními favority. Na vítěze nabrali manko přes devět a půl minuty. „Nebyla to jednoduchá etapa, ale zvládli jsme to. Je to neuvěřitelné, že jsem pořád ve žlutém. Vím, že v páteční časovce to bude něco jiného. Na trať se vydám jako poslední. Ale opakuji, chtěl jsem být dnes večer ve žlutém a to se povedlo," hlásil nadšený lídr průběžného pořadí Tour.

Ve stejné skupině jako Alaphilippe dorazil do cíle i Roman Kreuziger a dál tak drží průběžné 17. místo. "Gratulace Simonovi Yatesovi, když jsem viděl ten velký únik, bral jsem ho jako favorita," konstatoval český cyklista. Ten tvrdil, že řada závodníků šetřila síly před páteční časovkou. "Skoro každý mě strach utrácet energii před časovkou a dalšími třemi dny v horách," dodal.

Yates se z etapového vavřínu na Tour radoval poprvé v kariéře. Po 12 etapách letošního ročníku tak na slavném závodě nevyhrál žádný jezdec více než jednou. Tak rozmanitý byl seznam vítězů naposledy v roce 1994.

Zhruba 80 kilometrů před cílem etapy vzdal slavný závod časovkářský mistr světa Rohan Dennis. Australan odstoupil den před časovkou jednotlivců, v níž měl být jedním z favoritů. Vedení jeho stáje Bahrajn-Merida zatím důvod nezveřejnilo.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa (Toulouse - Bagneres-de-Bigorre, 209,5 km):
1.Simon Yates (Brit./Mitchelton-Scott)4:57:53
2.Pello Bilbao (Šp./Astana Pro Team)stejný čas
3.Gregor Mühlberger (Rak./Bora-Hansgrohe)stejný čas
4.Tiesj Benoot (Bel./Lotto Soudal)-0:01:28
5.Fabio Felline (It./Trek-Segafredo)stejný čas
6.Matteo Trentin (It./Mitchelton-Scott)stejný čas
7.Oliver Naesen (Bel./AG2R La Mondiale)stejný čas
8.Rui Costa (Port./UAE Team Emirates)stejný čas
9.Simon Clarke (Aust./EF Education First)stejný čas
10.Jasper Stuyven (Bel./Trek-Segafredo)stejný čas
54.Kreuziger (ČR/Dimension Data)-0:09:35
Průběžné pořadí Tour de France po 12. etapě
1.Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep)52:26:09
2.Thomas (Brit./Team Ineos)- 0:01:12
3.Bernal (Kol./Team Ineos)- 0:01:16
4.Kruijswijk (Niz./Team Jumbo-Visma)- 0:01:27
5.Buchmann (Něm./Bora-Hansgrohe)- 0:01:45
6.Mas (Šp./Deceuninck-QuickStep)- 0:01:46
7.Yates (Brit./Mitchelton-Scott)- 0:01:47
8.Quintana (Kol./Movistar Team)- 0:02:04
9.Martin (Ir./UAE Team Emirates)- 0:02:09
10.Pinot (Fr./Groupama-FDJ)- 0:02:33
17.Kreuziger (ČR/Dimension Data)- 0:03:28

Reklama