Hlavní obsah

Yates slaví na letošní Tour druhý triumf! Kreuziger si polepšil, Alaphilippe dál ve žlutém

Limoux
Aktualizováno

Čtyři dny, dvě výhry! Britský cyklista Simon Yates se díky úspěšnému úniku stal vítězem 15. etapy Tour de France a po čtvrtečním vítězství v etapě do Bagneres-de-Bigorre si připsal letos na slavném závodu už druhý triumf. Lídr průběžné klasifikace Francouz Julian Alaphilippe v závěrečném prudkém 16 km dlouhém stoupání na Prat d'Albis v Pyrenejích ztratil, přesto ale celkově dál vede s náskokem 1:35 min. před obhájcem loňského titulu Geraintem Thomasem.

Simon Yates ovládl 15. etapu TourVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Jediný český zástupce Roman Kreuziger byl dnes velice aktivní a statečně se rval s nejlepšími. Do cíle dorazil ve skupince pronásledovatelů na 17. pozici se ztrátou 2:58 min. na Yatese a v průběžném pořadí si polepšil o tři příčky na 14. místo.

Loňský vítěz Vuelty Yates se v poslední pyrenejské etapě se čtyřmi těžkými stoupáními držel v popředí a posledních devět kilometrů už jel sám. Do cíle dorazil s více než půlminutovým náskokem na vítěze sobotní etapy Francouze Thibauta Pinota, za nímž dojel v těsném závěsu Španěl Mikel Landa.

Tour de France 15. etapa

Také Pinotovi se v závěrečném stoupání povedl trhák a v celkové klasifikaci se posunul na čtvrté místo. Alaphilippe jeho tempu nestačil a jeho drobné krize využil i Thomas, jenž na něj stáhl téměř půl minuty. Ve stejném čase jako Thomas dojel průběžně třetí Nizozemec Steven Kruijswijk. Ten na Alaphilippa ztrácí více než minutu a tři čtvrtě.

Kreuziger: Nechal jsem tam úplně všechno!

"Víc jsem udělat nemohl. Včera jsem se vydal ze všech sil a dnes jsem za to zaplatil. Není divu, že jsem po tom všem na nejlepší vrchaře nestačil," řekl Alaphilippe. "Thibaut (Pinot) ukázal, že patří k největším favoritům. Následující etapy mu navíc budou vyhovovat. Pokud přijdu o žlutý trikot, doufám, že ho získá právě on," dodal průběžně vedoucí jezdec.

Tour de France 15. etapa, závěrečné stoupání

"Snažil jsem se jet to, co jsem mohl. Chvíli jsem doufal, že bych mohl bojovat i o etapové vítězství, o které jsem na Tour nikdy nebojoval, ale bohužel to bylo nad mé síly. Jsem rád, že zítra máme volno, protože jsem tam nechal opravdu úplně všechno," řekl Kreuziger, který se dlouho držel v čelní skupině, v nahrávce pro média.

V pondělí mají cyklisté volný den, poté je čeká závěrečných šest etap. Tour vyvrcholí tradičním nedělním dojezdem do Paříže.

Cyklistický závod Tour de France:
15. etapa (Limoux - Foix Prat d'Albis, 185 km):
1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 4:47:04
2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
3. Landa (Šp./Movistar) oba -33
4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe)
5. Bernal (Kol./Ineos oba -51
6. Kämna (Něm./Sunweb) -1:03
7. Thomas (Brit./Ineos)
8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma)
9. Valverde (Šp./Movistar) všichni -1:22
10. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -1:30,
...17. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -2:58.
Průběžné pořadí:
1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 61:00:22
2. Thomas -1:35
3. Kruijswijk -1:47
4. Pinot -1:50
5. Bernal -2:02
6. Buchmann -2:14
7. Landa -4:54
8. Valverde -5:00
9. Fuglsang (Dán./Astana) -5:27
10. Urán (Kol./EF Education First) -5:33,
...14. Kreuziger -11:04.

Reklama

Související témata: