Hlavní obsah

Cyklista Basso nesmí závodit a kvůli dopingu bude znovu vypovídat

ŘÍM

Nad další kariérou špičkového cyklisty Ivana Bassa visí znovu velký otazník. Devětadvacetiletý Ital byl opět předvolán do Říma k výpovědi ohledně účasti v rozsáhlé dopingové aféře z loňska a následně byl suspendován svou stájí Discovery Channel. S ní podepsal loni v listopadu smlouvu krátce poté, co byl ve své vlasti zbaven obvinění z dopingu pro nedostatek důkazů.

Článek

Basso je podezřelý, že patřil ke klientům zkorumpovaného španělského lékaře Eufemiana Fuentese, který měl jezdcům obstarávat zakázané podpůrné látky a pomáhat jim podvádět. Podle španělských médií se nyní objevily nové důkazy, které by mohly Bassa ze spolupráce skutečně usvědčit. Vedení Discovery Channel proto na neurčitou dobu zakázalo loňskému vítězi Gira d'Italia závodit a cyklista údajně ani neodjel do Belgie, kde se ve středu pojede Valonský šíp.

"Vedení týmu suspendovalo Bassa, dokud nebude znát další informace z nově zahájeného vyšetřování v Itálii," uvedla v prohlášení americká stáj, v níž má Bassovi krýt záda jako domestik i český cyklista Pavel Padrnos. Loni v říjnu byl přitom slavný Ital omilostněn a angažmá v dánském týmu CSC vyměnil za špičkovou stáj Discovery Channel.

Basso se musí dostavit k výslechu do Říma před antidopingovou komisi Italského olympijského výboru 2. května. Podle španělského listu Interviú se totiž objevily nové důkazy. Tím má být například Fuentesův diář, v němž jsou zaznamenány termíny pro Bassovy odběry krve a následné infuze. Ty mu měly pomáhat k lepším výkonům. "Ze Španělska se přes Bassa přehnala nová bouře," komentovala to úterní Gazzetta dello Sport.

Italští vyšetřovatelé zřejmě dostali do ruky i nové sáčky s krví a podle DNA chtějí porovnat, zda skutečně patřily Bassovi. Na základě tohoto důkazu byl usvědčen z dopingu i další slavný cyklista Jan Ullrich, který nejprve přišel o angažmá ve stáji T-Mobile a nakonec ukončil kariéru.

Reklama