Hlavní obsah

Italský olympijský výbor nechce na Giru obhájce Bassa

ŘÍM

Italský olympijský výbor (CONI) zvyšuje tlak na organizátory slavného cyklistického závodu Giro d'Italia. CONI chce, aby v letošním ročníku nebyl umožněn start loňskému vítězi Ivanu Bassovi a dalším zhruba padesáti jezdcům, kteří byli zapleteni do dopingové aféry kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese. Ve středu o tom informují italská média.

Foto: ČTK/AP

Ivan Basso

Článek

Pořadatelská skupina RCS se nicméně obává, že pokud by nepustila na start Bassa a další hvězdy, hrozí masivní odliv zájmu fanoušků a sponzorů. "Samozřejmě je pro nás transparentnost a věrohodnost to nejdůležitější. Musíme ale tuhle záležitost pořádně prověřit, než dojdeme k nějakému závěru," řekl manažer RCS Angelo Zomegnan.

Basso je podezřelý, že patřil ke klientům kontroverzního lékaře Fuentese, jenž měl jezdcům obstarávat zakázané podpůrné látky a pomáhat jim podvádět. Podle španělských médií se nyní objevily nové důkazy, které by mohly Bassa ze spolupráce skutečně usvědčit. Vedení jeho týmu Discovery Channel mu proto tento týden na neurčitou dobu zakázalo závodit.

Sám Basso považuje nové obvinění z dopingu za účelově načasovanou bombu. "Je to frustrující. Kdyby se tyhle věci objevily v prosinci nebo v lednu, tak už by to nyní mohlo být vyřízeno, ať už v dobrém i špatném. Místo toho nové dokumenty čistě náhodou přišly dva týdny před začátkem Gira," řekl rozzlobený cyklista deníku Il Giornale. "Nejdřív mě nechají trénovat jak blázna, a pak řeknou: 'Promiň, zastav a vysvětli nám to'," kritizoval Basso chování národního olympijského výboru.

Bassa si CONI pozval k výslechu na středu 2. května, čemuž se devětadvacetiletý profesionál nebrání. "Samozřejmě tam budu, abych se dozvěděl, jakým věcem čelím. Klidně se podrobím testům DNA, vždyť už jsem k tomu dal svolení všem, mému týmu i antidopingovým vyšetřovatelům," dodal Basso.

Reklama