Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger má prý splněno již na 110 procent

FRIBOURG/PRAHA

Na 110 procent prý už splnil český cyklista Roman Kreuziger své plány pro letošní sezónu. Další velký úspěch si připsal v závodě Kolem Romandie, kde skončil v celkovém pořadí na šestém místě a nyní ho čeká zasloužený odpočinek.

Článek

"Řekněme, že jsem udělal další krůček a posunul se znovu dál, než kde jsem byl na Paříž - Nice. Kopce ve Švýcarsku byly těžké a šesté místo celkově i v závěrečné časovce považuji za úspěch," řekl v pondělí ČTK čerstvě jednadvacetiletý český reprezentant, který v Romandii zakončil jarní část svého závodního programu.

V neděli zaostal na 20 kilometrů dlouhé trati o 52 sekund za vítězným Nizozemcem Thomasem Dekkerem. "Tak dlouhou časovku jsem mezi profesionály ještě nejel. Ztráta je ale stále velká," uvedl Kreuziger sebekriticky. Šéfové stáje Liquigas prý byli s výsledkem přesto velmi spokojeni.

V předposlední horské etapě se měl podle jejich pokynů v závěrečných kopcích šetřit na časovku. "Nechtěl jsem ale v dešti zmrznout a vydržel až do konce. V dlouhých stoupáních mi ještě chybí vytrvalost. S nejlepšími jsem schopen jet deset kilometrů, ale poslední tři už ne. Musím na sobě stále pracovat," řekl juniorský mistr světa z roku 2004.

V závodu Kreuzigra nejvíce potěšilo druhé místo v prologu. "I když jsem nevyhrál, tak se opět o mně mluvilo. Startoval jsem mezi nasazenými a to mě samozřejmě potěšilo. Když člověk skončí pět sekund za Savoldellim, tak to jistě potěší a dodá určitě větší chuť do závodění. Savoldelli jel výborně, myslím, že na Giru bude bojovat o nejpřednější umístění," prohlásil Kreuziger, který zopakoval druhé místo z březnového prologu Paříž - Nice.

Dokázal si, že může závodit s každým 

S první polovinou sezóny je navýsost spokojen. "Mám dvě profesionální prvenství, dvě druhá místa z prologů a konečné šesté místo z Romandie. Sáhl jsem si na body v hodnocení ProTour a o tom se mi loni ani nesnilo. To co jsem chtěl, se mi již splnilo, a tak si dám nové cíle," řekl Kreuziger, který je v pořadí seriálu jednačtyřicátý.

Nyní ho čeká téměř měsíční závodní přestávka. "Týden ani na kolo nesednu a pořádně si odpočinu. Potom začnu jezdit stopadesátky a za čtrnáct dnů začnu zase pořádně trénovat. Pokud mi to půjde, tak budu chtít využít každou situaci k dalším úspěchům. Budu mít klidnější hlavu a to je v cyklistice moc důležité. Velmi pozitivní je, že jsem si dokázal, že mohu závodit s každým," uvedl spokojeně Kreuziger.

S rodiči se chystá oslavit nedělní jednadvacáté narozeniny. "Mám láhev šampaňského, nějaké víno a dort je prý již také připraven," řekl Kreuziger.

Jeho dalším závodem bude GR Kranj ve Slovinsku 2. června, poté bude startovat 6. - 10. června ve Španělsku na Euskal Bizikleta, 13. - 17. června pojede Kolem Slovinska a 24. června v Eindhovenu časovku družstev. V závěru června se představí na domácím šampionátu. "V časovce se chci doma ukázat, ale vím, že Sosenka se na ni vždy dokáže dobře připravit. Silní budou i Hruška s Raboněm," prohlásil Kreuziger.

Reklama