Hlavní obsah

Vítěz Giro d'Italia Basso se přiznal k dopingu

ŘÍM

Italský cyklista Ivan Basso se přiznal k dopingu. Po pondělním slyšení s loňským vítězem Giro d'Italia o tom informoval Italský olympijský výbor (CONI). Bývalý jezdec stáje Discovery také slíbil, že bude při šetření plně spolupracovat. Basso se přiznal k účasti na dopingovém skandálu, který loni odhalila španělská policie. Ta při raziích v laboratořích v Madridu a Zaragoze odhalila anabolické steroidy, vybavení pro transfuzi krve a přes 200 zmražených krevních konzerv.

Foto: ČTK/AP

Ivan Basso

Článek

"Přišel čas zodpovídat se z vlastních činů. Doufám, že mě lidé pochopí," prohlásil Basso před komisí. Podle cyklistova právníka Massima Martelliho není možné říct víc, protože na celý případ je uvalené přísné informační embargo. Devětadvacetiletému jezdci hrozí dvouletý trest zákazu startů za užívání zakázaných látek nebo pokus o doping, Martelli ale doufá, že by díky doznání a spolupráci mohl být snížen. "Nemůže však říct jména dalších cyklistů, kteří jsou do kauzy zapleteni. Všechno se totiž dělo odděleně, aby nikdo nevěděl o dalších jménech," prohlásil právník.

Podle agentury DPA se Basso přiznal po té, co mu představitelé CONI předložili nevyvratitelné důkazy o jeho účasti na dopingu. Prý se mělo jednat o výsledky testů krve, které se shodovaly s krví nalezenou ve španělských laboratořích. "Ivan udělal to, na co Marco Pantani nenašel odvahu. Ve jménu cyklistiky, teď ho nemůžeme zavrhnout, ale naopak ho v tom nenechat samotného," prohlásil šéf Italské cyklistické federace Renato di Rocco.

V telefonních odposleších a dalších důkazních materiálech se objevovala jména asi padesáti cyklistů. Vedle Bassa mezi nimi byl například i vítěz Tour de France z roku 1997 Jan Ullrich. Německý závodník po té, co test DNA odhalil, že v některých nalezených konzervách byla jeho krev, ukončil kariéru.

Italského jezdce, který nedávno kvůli předvolání před komisi CONI ukončil smlouvu se stáji Discovery Channel, vyšetřuje kvůli dopingu státní zastupitelství v Bergamu.

Hlavní postavou největší dopingové kauzy v dějinách cyklistiky byl lékař Eufemiano Fuentes, který měl cyklistům obstarávat nepovolené látky. Poté, co u něj bylo objeveno velké množství steroidů, hormonů, látky EPO a sáčky se zmraženou krví a přístroje na krevní transfuzi, byl sice obviněn ze zločinů proti veřejnému zdraví, nakonec ale vyvázl bez trestu, protože nedošlo k ublížení na zdraví a samotný doping není ve Španělsku trestný.

Reklama