Hlavní obsah

Basso popřel, že by dopoval, prý se k tomu jen chystal

MILÁN

V úterý, den poté, co se přiznal k účasti na loňském dopingovém skandálu, italský cyklista Ivan Basso prohlásil, že nikdy zakázané látky neužíval. Vítěz loňského ročníku Giro d'Italia prý pouze odevzdal vzorek krve kontroverznímu lékaři Eufemianu Fuentesovi s úmyslem dopovat při Tour de France, nakonec si to ale prý rozmyslel.

Článek

"Neudělal jsem nic špatného," prohlásil Basso na úterní tiskové konferenci. "Z mé strany to byla pouze chvilková slabost. Nikdy jsem si nevzal jediný nedovolený prostředek, ani jsem se nepodrobil zakázané transfuzi krve," dodal cyklista, který kvůli vyšetřování Italským olympijským výborem (CONI) ukončil smlouvu s týmem Discovery.

Podle Bassa bylo jeho pondělní prohlášení, kdy se před komisí CONI přiznal, spontánní a unáhlené. "Nebyl jsem k ničemu donucen, prostě jsem zareagoval tak, jak jsem zareagoval," řekl devětadvacetiletý závodník s tím, že je připraven odpykat si trest. "Přiznávám, že jsem chtěl před Tour de France dopovat, a jsem připraven za to zaplatit. Pak se vrátím k závodění," řekl.

Jeho jméno se spolu s dalšími 50 cyklisty včetně vítěze Tour de France 1997 Jana Ullricha objevilo v důkazních materiálech, které španělská policie zabavila při loňské razii v laboratořích v Madridu a Zaragoze. V nich objevila anabolické steroidy, vybavení pro transfuzi krve a přes 200 zmražených krevních konzerv.

Hlavní postavou celé kauzy byl lékař Fuentes, který vše organizoval, ale nakonec vyvázl bez jakéhokoliv trestu, protože doping není podle španělských zákonů trestným činem. Italský list Gazzetta dello Sport v úterý ještě před Bassovým prohlášením napsal, že jezdec už v roce 2004 zaplatil Fuentesovi 41 000 eur za dopingové prostředky, loni to mělo být dalších 70 000.

Krátce po Bassovi se k účasti na dopingovém skandálu kolem Fuentese přiznal další známý italský cyklista Michele Scarponi. Podle agentury Reuters rovněž přislíbil plnou spolupráci při vyšetřování, nicméně detaily o tom, jak byl jezdec stáje Acqua & Sapone a vítěz Závodu míru z roku 2004 do aféry zapleten, nebyly zveřejněny.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články