Hlavní obsah

Padrnos s Raboněm touží před Girem po povedeném úniku

CAPRERA

S myšlenkami na dílčí úspěch v podobě vydařeného úniku a případně etapového vítězství se připravují na start 90. ročníku Giro d'Italia čeští účastníci slavného cyklistického závodu Pavel Padrnos a František Raboň. První ze tří nejvýznamnějších etapových měření sil v sezóně začne v sobotu v Capreře týmovou časovkou na 24 kilometrů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

V ní už vloni sahal po úspěchu právě Raboň, jehož tým T-Mobile ale na úvod Gira utrpěl smolnou dvousekundovou porážku od dánského celku CSC. "Nechtěl bych, aby se to opakovalo. Chceme vyhrát, a když se to nepodaří, tak ať raději ztratíme mnohem víc," připomněl si třiadvacetiletý Raboň minimální ztrátu, která jej před rokem stála cenný vavřín.

Sám se chystá teprve na druhý start ve slavném závodě, zatímco šestatřicetiletý Padrnos z Discovery Channel pojede jako ostřílený profesionál již podeváté. Po svých zkušenostech se nechal slyšet, že závod po italských silnicích má raději než Tour de France. "Giro je méně stresující, je to víceméně pozitivní závod. Ovšem až na ten klasický poslední týden, ten je extrémně těžký," řekl Padrnos.

Popovyč bude lídrem

Lídrem jeho celku bude Ukrajinec Jaroslav Popovyč, který v roce 2004 skončil třetí a o rok později pátý. "A i letos je výborně připravený. Může skončit hodně vysoko," řekl Padrnos, podle něhož by se týmová strategie měla podobat té z loňské Tour de France. "Budeme mít větší volnost a i já to osobně budu zkoušet jako před rokem na Tour. Jen doufám, že tam nepřijede nějaký Landis," vrátil se s hořkou vzpomínkou k loňskému roku.

Tehdy americký cyklista heroickým výkonem v 17. etapě zmařil únik, u kterého byl i český jezdec. Floyd Landis skupinu roztrhal a přijel s velkým náskokem do cíle. Tour pak sice vyhrál, ale později jeho výkony zpochybnily pozitivní testy na doping.

Porušování pravidel o užívání zakázaných látek přitom ničí celý současný světový peloton a ani loňský vítěz Gira Ivan Basso nezůstal ušetřen. "Po tom, co se kolem cyklistiky děje, stále čekám, co se ještě stane. Nejede Basso, Hamilton a je otázkou, zda to nebude pokračovat," komentoval současnou situaci v cyklistice Padrnos.

Stejně jako on si také Raboň v duchu myslí před Girem na nějaký povedený únik. "Strašně se těším, motivován jsem maximálně. V případě nějaké výhry bych asi neměl problémy s novou smlouvou, protože letos mi kontrakt končí," řekl.

Velká obměna sestavy

Sestava jeho týmu prošla od loňska velkou obměnou, s českým cyklistou v ní zůstal jen Ukrajinec Sergej Gončar. Ten má také podle Raboně nejvyšší ambice, ale adeptem na vítězství není. "Jako stáj víme, že nemáme jezdce na celkový výsledek, snad jen Gončar může být někde v popředí, proto je taktika neustále se pokoušet ujíždět a vyhrát nějaké etapy," pokračoval Raboň.

Při absenci hvězd a lídrů v týmu věří, že na stanovené taktice může jen vydělat. "Před rokem jsem musel neustále pomáhat hvězdám. Letos jsem spokojený s tím, že když to odjede beze mě, můžu klidně ztratit dvacet minut, ale druhý den můžu být třeba v rozhodujícím úniku," uvedl Raboň.

V nominaci je od října, definitivně byl do týmu pro závod zařazen před měsícem. "Domluvil jsem se s vedením stáje, že v tuto dobu bývám nejlepší. A chystat se na Vueltu by byl hazard," dodal bývalý mistr Evropy do 23 let.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články