Hlavní obsah

Liquigas vyhrál časovku družstev na úvod cyklistického Gira

LA MADDALENA

Cyklisté domácí stáje Liquigas vyhráli úvodní etapu 90. ročníku Gira d'Italia, kterou byla v sobotu týmová časovka na 24 kilometrů mezi ostrůvky Caprera a La Maddalena na Sardinii. Jako první se oblékl do růžového trikotu lídra třítýdenního závodu Enrico Gasparotto, který skupinku závodníků Liquigasu dovedl do cíle.

Článek

Vítězná sestava dosáhla času 33:38 minuty. O třináct sekund pomaleji zvládli trať cyklisté kazašské Astany, třetí skončil favorizovaný dánský tým CSC. Družstvo Discovery Channel s Pavlem Padrnosem obsadilo páté místo, když ztratilo několik sekund po pádu svého kapitána Jaroslava Popovyče při sjezdu nedaleko cíle. Mladá sestava německého T-Mobile včetně druhého českého účastníka Františka Raboně se musela spokojit se 17. příčkou.

Gasparotto se ujal vedení v průběžném pořadí překvapivě na úkor lídra Liquigasu Danila Di Luky. "Nejsem naštvaný, hlavně, že jsme vyhráli. Máme výborný tým," prohlásil Di Luca.

Na start Gira se postavilo celkem 198 jezdců z 22 stájí, vítěz bude znám 3. června po 21 etapách v Miláně. Na Sardinii, kde pořadatelé úvod naplánovali v rámci oslav dvoustého výročí od narození sjednotitele země Giuseppe Garibaldiho, zůstane peloton až do pondělí. Nedělní druhá etapa měří téměř 205 km.

Výsledky - 1. etapa (časovka družstev na 24 km):
1. Liquigas 33:38, 2. Astana -13, 3. CSC -30, 4. Lampre-Fondital -42, 5. Discovery Channel -49, 6. Acqua & Sapone-Caffe -1:02, 7. Tinkoff -1:04, -8. Crédit Agricole -1:13, 9. Caisse d'Epargne -1:23, 10. Saunier Duval -1:25.

Reklama

Související témata: