Hlavní obsah

Podle šéfa UCI si cyklista Basso nezaslouží nižší trest za doping

Podle šéfa Mezinárodní cyklistické unie UCI si Ivan Basso za přiznání dopingu nezaslouží dostat nižší trest. Podle Pata McQauida by se tom dalo uvažovat pouze v případě, že by loňský vítěz Giro d'Italia pomohl z užívání zakázaných látek usvědčit další jezdce.

Článek

"Ano, teď se přiznal, ale devět měsíců lhal médiím, sponzorům a dokonce i novým spolujezdcům z týmu," prohlásil šéf UCI na sobotní tiskové konferenci. "Proto si nezaslouží ani nejmenší snížení trestu. Ostatně, pravidla jasně udávají, že aby mohl doufat v menší distanc, musel by pomoci usvědčit další dopující cyklisty," dodal McQuaid.

Basso se před týdnem přiznal k účasti v dopingovém skandálu, který loni odhalila španělská policie, jež při razii v laboratořích v Madridu a Zaragoze odhalila anabolické steroidy, vybavení pro transfuzi krve a přes 200 zmražených krevních konzerv. Devětadvacetiletý cyklista však tvrdí, že nikdy zakázané prostředky nebral. Chtěl prý dopovat během loňského Tour de France, krátce před závodem byl ale kvůli podezření z účasti ve španělském skandálu stájí CSC suspendován.

Kromě Italského olympijského výboru vyšetřuje Bassa kvůli dopingu i státní zástupce v Bergamu.

Reklama