Hlavní obsah

Cyklista Landis na úvod veřejného slyšení popřel doping

MALIBU

Na univerzitě Pepperdine v kalifornském Malibu v pondělí začalo desetidenní veřejné slyšení Floyda Landise, jemuž za dopingový nález hrozí dvouletý trest a odebrání titulu z loňské Tour de France. Právní zástupce amerického cyklisty ve své úvodní řeči podle očekávání popřel, že by jeho klient užíval zakázané látky, a zároveň zpochybnil věrohodnost francouzské laboratoře, která vzorky analyzovala.

Článek

Slyšení bude trvat do 23. května a má se při něm rozhodnout, zda Landis skutečně v sedmnácté etapě loňské Tour dopoval. V jeho moči se poté našlo nepovolené množství umělého testosteronu.

Landisův advokát Maurice Suh ovšem tvrdí, že se vzorkem neodborně manipulovali pracovníci francouzské laboratoře, čímž test ztrácí na věrohodnosti. "Je to ostuda," uvedl Suh s tím, že americká antidopingová agentura (USADA) už předem cyklistu uznala vinným.

Zástupce USADA Richard Young se oproti tomu ve svém úvodním proslovu za laboratoř postavil a uvedl, že výsledkům testů se dá plně věřit.

Ani 23. května ovšem nebude případ úplně na konci, Landis se totiž bude proti němu moci případně odvolat ke sportovní arbitráži v Lausanne.

Reklama