Hlavní obsah

Pátou etapu Gira vyhrál ve spurtu Němec Förster

FRASCATI

Německý cyklista Robert Förster vyhrál v hromadném spurtu čtvrteční pátou etapu Gira d'Italia. Po dojezdu po 173 kilometrech do města Frascati si udržel růžový trikot vedoucího muže závodu domácí Danilo di Luca.

Článek

Devětadvacetiletý Förster ze stáje Gerolsteiner se zorientoval nejlépe v technickém dojezdu na úzké silnici s několika zatáčkami a díky útoku ze zadních pozic slavil vítězství. Těsně druhý skončil norský obr Thor Hushovd, třetí místo zbylo na Itala Alessandra Petacchiho.

Förster si připsal na Giru druhou výhru v kariéře, loni dokonce získal prestižní triumf v závěrečné etapě s cílem v Miláně. "Už když jsem v třetí etapě skončil druhý za Petacchim, viděl jsem, že jsem si na Giro přivezl dobrou formu. A tohle vítězství mi to potvrdilo," uvedl Förster.

Stejně jako ve středu dal i dnes o sobě výrazně vědět český cyklista František Raboň, jenž se 20 kilometrů před cílem vydal do sólového úniku. Ani dnes však neměl pokus člena týmu T-Mobile dlouhého trvání, zhruba po kilometru byl dostižen a pohlcen pelotonem. Stejně jako Pavel Padrnos nicméně dojel v hlavním poli ve stejném času jako vítěz.

V pátek čeká na cyklisty 177 km mezi městy Tivoli a Spoleto, zhruba v polovině prověří jejich schopnosti vrchařská prémie první kategorie. V závěru pak čekají stoupání druhé a třetí kategorie.

Giro d'Italia - 5. etapa (173 km)
1. Förster (Něm.) 4:17:02 hod., 2. Hushovd (Nor.), 3. Petacchi, 4. Napolitano (oba It.), 5. McEwen (Austr.), 6. Usov (Běl.), 7. Richeze (Arg.), 8. Pichot (Fr.), 9. Haedo (Arg.), 10. Gatto (It.), ...121. Padrnos, 131. Raboň (oba ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Di Luca 18:43:12 hod., 2. Pellizotti -26, 3. Noe, 4. Nibali (všichni It.) oba -35, 5. Schleck (Luc.) -53, 6. Cunego (It.) -54, 7. Zabriskie (USA) -1:03, 8. Savoldelli, 9. Mazzoleni (oba It.), 10. Mizurov (Kaz.) všichni -1:07, ...77. Raboň -6:21, 86. Padrnos -8:34.

Reklama