Hlavní obsah

Andrle se zatím na Tour nehne od Belokiho

PRAHA

První dny slavné Tour de France má za sebou český cyklista ve službách španělské stáje ONCE-Eroski René Andrle. Prestižní závod jede poprvé v kariéře, měl z něj obavy, ale zatím své úkoly zvládá. Jenže to těžké ho teprve čeká...

Foto: ČTK

René Andrle při prologu Tour de France.

Článek

"Já už měl hrůzu z časovky družstev," vrací se ke středeční etapě. Jeho tým nakonec skončil druhý, čímž si proti loňsku o jedno místo pohoršil. "Nikdo to nebral jako zklamání. V sestavě teď chybí Olano nebo Galdeano, což byli oba vynikající časovkáři. Myslím, že jsme to zvládli v rámci možností," říká Andrle.

"Jen to na mě bylo moc krátké, já bych potřeboval tak sto kilometrů," usmívá se při vzpomínce na 69 kilometrů ve zvlněném terénu, během nichž se vydal z posledního. Dva kilometry před cílem odpadl. Dál pokračovalo sedm lidí, takže nebyl důvod k panice. Šéf týmu Manolo Saiz mu proto do vysílačky řekl, ať klidně zpomalí a jede volně.

"Nemohl jsem, ten závěr mi úplně nesedl. Myslím, že nejsem špatný časovkář, proto jsem čekal, že pojedu trochu líp," nebyl zcela spokojen. Týmovou časovku prý ONCE nijak speciálně netrénovalo, i když se ví, že Saiz si na této disciplíně velmi zakládá. "Jen ráno před etapou jsme si kus projeli v autě a třicet kilometrů jsme objeli na normálních kolech," prozrazuje. "Taktika žádná nebyla. Všichni se točili stejně, nikdo se nešetřil. A závěr už byl jen o tom, jak to komu sedne."

Má jiné úkoly

Na druhou stranu má 29letý český cyklista jako domestik úplně jiné úkoly, takže nebyl důvod k panice. "Já tady nejsem od toho, abych tenhle závod vyhrál," opakuje to, co už řekl několikrát. Pro cyklisty byly první dny Tour zatím jen takovým oťukáváním, rovinaté etapy nepřinesly podle očekávání příliš vzruchu.

Pravá Tour začne až v sobotu, kdy se jede do hor. "Jenže na těch rovinách to je taky někdy pěkná dřina," přibližuje Andrle. První tři dny se nesměl hnout od lídra Belokiho. "V takových etapách mu máme být k ruce hlavně s Alvarem Galdeanem a Praderou. Pořád musím být ve střehu, abych něco nepodělal. Tady může rozhodnout chvilka."

Až přijdou kopce, Belokiho budou hlídat další výborní vrchaři Azevedo a Serrano. "Mají na to dispozice, každý váží asi jako můj dvouapůlletý syn," říká s úsměvem na rtech. "Měli by se tam motat i Jaksche a Nozal. Každý má prostě dopředu jasně dané svoje úkoly."

I když jede Tour poprvé, brzy pocítil velký tlak. Větší než na jiných závodech. "Nervy, velká zodpovědnost," prozrazuje rodák z Litoměřic. "Je kolem toho velký kolotoč. Všude spousta lidí, obrovský zájem médií."

Porazit Armstronga

Podle papírových předpokladů je největším adeptem na celkový triumf Američan Armstrong z US Postal, čtyřnásobný vítěz závodu. I ONCE sází všechno na jednu kartu: Beloki. "Armstrong je favorit číslo jedna, ale my chceme udělat všechno proto, aby ho Beloki porazil. V týmu je to cítit. Jestli je třeba jen desetiprocentní šance, musíme se o to pokusit."

V pelotonu se potkává i s druhým Čechem na letošní Tour, Pavlem Padrnosem z US Postal, který má ve své stáji podobné úkoly jako Andrle. Na rovinách se nehne od Armstronga. "Moc si spolu ale nepokecáme, Pepan furt mluví jen anglicky... Jen když se najde chvilka před startem, při etapě moc prostoru není, každý máme svou práci," přiznává.

Na Tour zatím nepoznal nějaké velké odlišnosti proti jiným závodům. "Režim je stejný. Vstávám tři hodiny před startem, pak je snídaně, sbalím kufr a jede se na start. Po etapě zase na hotel, masáž, večeře a padnout do postele..."

Jen parťáky na hotelových pokojích střídá jako na běžícím pásu. "Už jsem za tu chvíli bydlel s Praderou, Galdeanem i Jakschem. Šéf chce, abychom neměli ponorku," prozrazuje Andrle, jehož čekají v sedle ještě dva perné týdny.

Reklama