Hlavní obsah

Dva cyklisté přiznali systematický doping u týmu Telekom

BERLÍN

Někdejší německý profesionální cyklista Bert Dietz, který býval kolegou úspěšného a z dopingu podezřelého Jana Ullricha, přiznal systematické podávání nepovolených prostředků u týmu Telekom. V pondělí večer vážně obvinil týmové lékaře. V úterý jeho slova potvrdil další bývalý jezdec Telekomu Christian Henn.

Článek

"Když byli na místě lékaři, pak nám podávali prostředky sami. Když nebyli, tak to dělali pomocníci," řekl Dietz v rozhovoru pro televizi ARD. Jmenovitě obvinil lékaře týmu Telekom Lothara Heinricha, Andrease Schmida i maséra Jefa d'Honta. Oba lékaři byli suspendováni počátkem května.

Osmatřicetiletý cyklista přiznal, že systematicky dopoval od roku 1995. V letech 1994-98 jezdil za Telekom, který byl předchůdcem nynějšího týmu T-Mobile. V té době závodil také po Ullrichově boku.

"Tlak byl veliký," uvedl Dietz. Proto také dopoval: "Musel jsem vyhovět svému povolání. Bylo jasné, že s normálními prostředky se dál nedostanu. Jinak jsem dokonce riskoval, že další rok nedostanu žádnou smlouvu," řekl. Nejdříve prý užíval kortizon a pak erythropoietin (EPO).

Henn potvrdil Dietzova slova

Německá média připouštějí, že pro Dietze bylo přiznání snazší než pro aktivní závodníky. Dietz nyní provozuje zásilkovou službu se sportovním zbožím a v cyklistice už nepůsobí ani jako trenér či funkcionář. "Jiní cyklisté musejí mít strach, že přijdou o práci a nikdy už nebudou moci jezdit," řekl.

V úterý nicméně promluvil Henn, jenž v současnosti pracuje jako šéf týmu Gerolsteiner. "Ano, užíval jsem EPO. To, co říkal Bert Dietz, je z velké části pravda," uvedl bývalý cyklista, jehož kariéru v roce 1999 ukončil pozitivní nález překročené hladiny testosteronu. "Doba byla taková. Buď hop nebo trop," uvedl pro Frankfurter Rundschau.

Ani jeden z cyklistů nechtěl mluvit o Ullrichovi, který před čtvrt rokem ukončil závodní činnost po skandálu s podezřelými krevními preparáty. Oba přiznali své počínání, ale na jiné závodníky ukazovat nechtějí.

Ullrich dosud veškerá obvinění z dopingu odmítl. "Nikoho jsem ve své kariéře nepodvedl a nikomu jsem neublížil," řekl vítěz Tour de France z roku 1997, když letos v únoru oznámil ukončení kariéry. Opakovaně popřel zapletení do aféry s krevními konzervami kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese, který údajně cyklistům obstarával nepovolené látky.

Reklama

Související témata: