Hlavní obsah

Cyklista Zabel se přiznal k dopingu v dobách Telekomu

Slavný německý cyklista Erik Zabel se jako první dosud aktivní jezdec v aféře kolem bývalého týmu Telekom přiznal, že v 90. letech dopoval. Současný člen stáje Milram na čtvrteční tiskové konferenci v Bonnu oznámil, že v roce 1996 v Telekomu užíval zakázaný prostředek zvyšující výkonnost EPO. K dopování od roku 1995 se zároveň přiznal i Rolf Aldag, bývalý Zabelův kolega a současný sportovní ředitel týmu T-Mobile, jenž je následovníkem Telekomu.

Článek

Oba jezdci promluvili o dopingu na tiskové konferenci, kterou vysílala přímým přenosem televize. Oba se za svou minulost omluvili a elitní spurtér Zabel se během své zpovědi rozplakal. "Jsem připraven nést následky, nevím, co budoucnost přinese," řekl šestatřicetiletý cyklista.

EPO prý bral před Tour de France 1996 a v průběhu prvního týdne závodu. "Dopoval jsem, protože to šlo. Byl to jen test a nikdy se to už neopakovalo," uvedl rodák z Berlína, jenž vyhrál na "Staré dámě" celkově 12 etap včetně dvou právě v roce 1996.

Populární Zabel uvedl, že EPO přestal zhruba po třech týdnech brát i proto, že cítil vedlejší účinky. "Měl jsem strach, že budu ráno mrtvý," řekl dvojnásobný vicemistr světa, jenž ale své relativně krátké užívání zakázaných látek nepovažuje za omluvu. "Je úplně jedno, jestli se to stalo jednou, nebo jestli to člověk bral systematicky. Porušení pravidel je to tak jako tak," dodal Zabel.

Jeho účast na tiskové konferenci T-Mobilu, za nějž jezdil dvanáct let do roku 2005, byla pro většinu přítomných šokem. Sám čtyřnásobný vítěz závodu Milán-San Remo se prý rozhodl promluvit před dvěma dny a informoval o tom i svůj současný tým Milram. "Bylo na čase říct pravdu, už jsem nechtěl dál lhát. Můj syn také jezdí na kole a nechci, aby se on nebo někdo z jeho přátel ocitl v takové situaci jako já," dodal Zabel.

Na rozdíl od Zabela jeho o dva roky starší bývalý kolega Aldag uvedl, že poté, co začal brát EPO před Tour 1995, s dopováním nepřestal. Dnes se omluvil, že celá léta o dopingu lhal. "To bylo vůbec to nejtěžší, co jsem kdy udělal, a určitě stejně špatné jako doping sám," uvedl osmatřicetiletý Aldag.

Stáj se nehodlá z cyklistiky stáhnout

Lavinu přiznání bývalých jezdců Telekomu spustil v pondělí Bernd Dietz, v dalších dnech ho následovali Christian Henn a Udo Bölts. Všichni včetně Aldaga a Zabela byli členy týmu i v letech 1996 a 1997, kdy lídři Telekomu Bjarne Riis a Jan Ullrich vyhráli Tour de France. Ullrich kvůli dopingovému skandálu ve Španělsku ukončil letos kariéru, ale k užívání zakázaných látek se nepřiznal.

K dopingu se hodlá vyjádřit současný šéf týmu CSC Riis, jenž svolal na pátek odpoledne do Lygby u Kodaně tiskovou konferenci. Jako šestý člen Telekomu potvrdil mezitím doping i Riisův krajan Brian Holm, jenž za německý tým jezdil v letech 1993-1997.

Navzdory současné dopingové aféře se tým T-Mobile, za nějž od loňska jezdí i František Raboň, nehodlá z cyklistiky stáhnout. Potvrdil to na tiskové konferenci jeho šéf Bob Stapleton a mluvčí T-Mobile Christian Frommert dodal, že tato telekomunikační společnost dodrží sponzorský kontrakt, jenž platí do roku 2010.

V souvislosti s případem dnes představitelé univerzity ve Freiburgu propustili své pracovníky Andrease Schmida a Lothara Heinricha, kteří coby týmoví lékaři podle výpovědí cyklistů k systematickému dopingu v Telekomu napomáhali. Oba doktoři se přiznali a se Schmidem ukončil spolupráci i druholigový fotbalový klub SC Freiburg.

Reklama