Hlavní obsah

Silniční cyklistiku opět drtí doping

BONN/PRAHA

Kauza Landis - Nedlouho po skončení loňské Tour de France šokovala cyklistickou obec zpráva, že její vítěz Floyd Landis měl během závodu pozitivní dopingový nález. Po 17. etapě, v které se americký jezdec prezentoval heroickým výkonem a na své nejbližší soupeře najel šest minut, se v jeho moči našlo nepovolené množství umělého testosteronu.

Foto: ČTK/AP

Ivan Basso

Článek

Případ je dosud nevyřešený a Landisovi, jenž od počátku svou vinu popírá, stále hrozí dvouletý trest a odebrání titulu. Na univerzitě Pepperdine v kalifornském Malibu ve středu skončilo jeho několikadenní veřejné slyšení. Výsledek Landisova případu nebude znám dřív než za měsíc, jezdec se ale opakovaně od dopingových praktik distancoval.

Landisovi mezitím zrovna neprospěl ani čin jeho manažera Willa Geoghegana, který během závodníkova procesu odrazoval výhružkami od výpovědi bývalého slavného jezdce Grega LeMonda. Landis ho vzápětí propustil.

Kauza Fuentes - Žalostný stav silniční cyklistiky, kde je doping prakticky na denním pořádku, zcela obnažila loňská obří květnová razie španělské policie. Pro tento sport znamenala další pohromu - odhalila jeden z největších skandálů v historii.

Fuentes vyvázl bez terstu 

Hlavní postavou celé aféry se stal lékař Eufemiano Fuentes, který měl cyklistům obstarávat nepovolené látky. Policie u něj objevila velké množství steroidů, hormonů, látky EPO, sáčky se zmraženou krví a přístroje na krevní transfuzi. Podezření ze spolupráce s tímto Španělem padlo na šest desítek cyklistů, mezi nimi i Němce Jana Ullricha či Itala Ivana Bassa.

Fuentes byl sice obviněn ze zločinů proti veřejnému zdraví, nakonec ale vyvázl bez trestu, protože nedošlo k ublížení na zdraví a sám doping není ve Španělsku trestný.

Kauza Ullrich - Jednou z velkých ryb, které se zapletly do sítí dopingového skandálu kolem lékaře Fuentese, byla tehdejší jednička stáje T-Mobile a hvězda německé cyklistiky Jan Ullrich. Tým ho krátce před loňskou Tour de France suspendoval, a protože ve stanovené lhůtě nepředložil důkazy o své nevině, po dalším měsíci mu dal výpověď.

Ullricha vyšetřují i ve Švýcarsku 

Letos v únoru nakonec Ullrich, který podle vlastních slov nikdy po zakázaných látkách nesáhl, předčasně ukončil kariéru. Ve Švýcarsku žijící jezdec, jehož vedle bonnského zastupitelství začal vyšetřovat i tamní svaz, v připraveném prohlášení obvinil svazové funkcionáře i média ze štvavé kampaně proti své osobě.

Z dubnového porovnání DNA z krevních konzerv zabavených u Fuentese navíc vyplývá, že některé z nich údajně patřily právě vítězi Tour de France z roku 1997. Ullrichovu nevěrohodnost nyní ještě umocnila čerstvá prohlášení jeho bývalých stájových kolegů v aféře Telekomu.

Kauza Basso - O nic lépe než Landis a Ullrich nedopadl ani šampion loňského závodu Giro d'Italia Ivan Basso. I on se, stejně jako bývalý německý jezdec, objevil na seznamu údajných klientů kontroverzního španělského lékaře Eufemiana Fuentese.

Basso prý nespolupracuje podle představ vyšetřovatelů 

V říjnu byl Ital sice pro nedostatek důkazů omilostněn a po předčasném odchodu z týmu CSC zakotvil v Discovery Channel, také nový zaměstnavatel se s ním ale záhy rozešel. Proti Bassovi se totiž objevily nové závažné skutečnosti a byl nucen znovu vypovídat.

Začátkem tohoto měsíce Italský olympijský výbor informoval, že se Basso přiznal k účasti na dopingovém skandálu, jenže den poté svou výpověď stáhl s tím, že se k dopingu pouze chystal. Dodnes nemá od domácí federace povolené starty, neboť nespolupracuje podle představ vyšetřovatelů, údajně prý kvůli silnému tlaku vyvíjenému svými obhájci a sponzory.

Reklama