Hlavní obsah

Někdejší mistr světa Raab prohlásil, že ho v dopingu podporovali

BERLÍN

Vlna přiznání kolem dopingových praktik v německé cyklistické stáji Telekom pokračuje. Naposledy vypovídal někdejší mistr světa mezi amatéry Uwe Raab, podle kterého vedení stáje závodníky přímo vybízelo k užívání zakázaných látek.

Článek

Raab ve stáji Telekom působil v letech 1993 až 1995 a dopingové praktiky byly jedním z důvodů, proč odešel. "Vedle mého věku to byl důvod, proč jsem opustil závodní cyklistiku," uvedl.

Po přiznání k dopingu další bývalý cyklista Udo Bölts odstoupil z funkce sportovního ředitele stáje Gerolsteiner. "Je to jenom moje rozhodnutí. Nechci svou minulostí odvádět pozornost od úspěchů tohoto mladého týmu. Navíc potřebuji získat odstup a stáhnu se z cyklistiky," vysvětlil.

Velké problémy způsobila vlna přiznání k dopingu německé stáji Wiesenhof-Felt, která patří mezi kontinentální týmy a po T-Mobilu a Gerolsteineru je třetí největší německou stájí. Ke konci roku totiž z profesionální cyklistiky odchází její hlavní sponzor, společnost Wiesenhof. Podle jejího vedení poslední události výrazně poškodily image tohoto sportu.

Vlnu přiznání k dopingu kvitoval s povděkem ředitel Tour de France Christian Prudhomme. Přál by si, aby promluvilo ještě více cyklistů. "Zákon mlčení ještě není úplně prolomen, ale zeď se drobí. V cyklistice existuje stará dopingová kultura, teď potřebujeme tento systém zlomit," řekl.

Pro cyklisty, kteří se k dopingu nepřiznají, ale budou mít pozitivní test, požaduje doživotní distanc. Naopak ostatní by měli dostat jen dvouletý zákaz startů. "Nemohou být stejné sankce pro ty, co se přiznali, a pro ty, co to nikdy neudělali," poznamenal.

Reklama